NOVI UDAR IZ HEP-A

Ako nemate potvrdu o ispravnom bojleru ostajete bez plina

Bionic
Reading

Iako je posve jasno kako je pitanje sigurnosti korisnika plinskih trošila u kućanstvima na prvom mjestu, 'besplatna' izmjena plinomjera u otprilike 14.500 kućanstava na osječkom području za sobom će ipak povući i nove izdatke

HEP Plin je na adrese potrošača proteklih dana dostavio dopise u kojima izvješćuju kako je, nakon osam godina, vrijeme za redovitu izmjenu plinskog brojila. Isto tako, napominju u HEP-u, vezano uz nove propise (Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o zapaljivim tekućinama i plinovima), najmanje jednom u deset godina obvezan je pregled unutarnjih instalacija, plinske peći, bojlera, odnosno svih plinskih trošila koja su priključena na dimnjak, piše Glas Slavonije

'Potrošač je do trenutka izmjene plinomjera dužan ishoditi pozitivan izvještaj ovlaštenog dimjačara ili servisera trošila - objašnjavaju iz HEP Plina i upozoravaju ako ne bude tako, trošilo može biti odvojeno od plinske instalacije, odnosno sporno trošilo se plombira!

Ekipe HEP-a krenut će na teren potkraj mjeseca, a ovo međuvrijeme koristi se kako bi se dogovorilo kako ti zapisnici uopće moraju izgledati. No jasno je da svaki izlazak ekipa, bilo ovlaštenog servisera bilo dimnjačara, za sobom poteže i plaćanje toga pregleda.

'Kontrolu plinskih dimnjaka s pisanim izvješćem o ispravnosti obavljat će koncesionar u sklopu redovnih propisanih rokova i cijenama koje je donio Grad Osijek u odluci o obavljanju dimnjačarskih poslova', pojasnio je Aurel Ličar iz tvrtke Dimnjak.

No, upravo je u tijeku natječaj za izbor koncesionara dimnjačarskih usluga za područje grada Osijeka, a Ličar ističe da ovom izjavom ne želi prejudicirati kako će njegova tvrtka koncesiju dobiti i u idućem razdoblju.

Ako se uzmu u obzir cijene dosadašnjih dimnjačarskih usluga koje se kreću, ovisno o vrsti pregleda i trošila, od 70 do devedesetak kuna, da se pregled naplaćuje po dimnjaku, odnosno trošilu, te da većina kućanstava ima bar tri “točke” nužne za pregled, dolazimo do brojke od bar tristotinjak kuna.