ŽELJKO IVANKOVIĆ:

Ako ne uđemo u EU, Vlada gubi legitimitet!

  • Autor: S. Srdoč
  • Zadnja izmjena 17.01.2012 17:10
  • Objavljeno 17.01.2012 u 13:06
GONG-debata

GONG-debata

Izvor: Screenshot / Autor: tportal.hr

Ako većina građana na referendumu odluči da Hrvatska neće u EU, doći će do prevrata i kaosa: Vlada i parlamentarne stranke izgubit će legitimitet, a neizvjesno je kako bi se taj problem riješio, upozorio je Željko Ivanković, glavni urednik i direktor časopisa Banka, na GONG-ovoj debati o članstvu Hrvatske u EU-u

Druga od ukupno tri GONG-ove debate bila je posvećena učincima koje (ne)pristupanje Hrvatske EU može imati na pojedinca iz ekonomske perspektive. Mišljenja su tom prilikom, na strani zagovornika ulaska u EU, iznijeli profesor na Katedri za antropologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu Darko Polšek i glavni urednik i direktor časopisa Banka Željko Ivanković. Na strani protivnika našli su se Marko Kostanić, aktivist Demokratske inicijative protiv EU-a, te Darko Mihajlović, slobodni konzultant za investicijske rizike, krizni menadžment te prevenciju i suzbijanje gospodarskog kriminaliteta.

Polšek: Apsolutno za ulazak u EU

Polšek je 'apsolutno za' ulazak Hrvatske u EU, a među jakim argumentima koji govore u prilog takvoj odluci su i oni emocionalni: nakon iskustva Domovinskog rata i brojnih rasprava od 1989. naovamo, Polšek vjeruje da većina stanovnika Hrvatske vjeruje u EU i europsku tradiciju.

'Kunemo se da smo uvijek bili u Europi, ali zapravo vrlo dobro znamo da i vrlo često i nismo bili. Bili smo predziđe kršćanstva, imali smo jako puno gloženja s najrazličitijim carstvima, ovo je vrlo nesigurno, trusno područje. Nudi nam se jedinstvena, sudbonosna prilika koju ne bismo smjeli propustiti', poručio je Polšek.

'Europa je sazdana na institucijama koje stvarno čine civilizacijsku jezgru. Sve što smo mi dobro učinili, učinili smo radi EU; sve što smo loše učinili, sami smo krivi. Europski standardi su naši civilizacijski uzusi i povijesni dosezi - to je jedan od glavnih razloga zašto treba ući', rekao je Polšek.

Ivanković: Moguća kriza legitimiteta

I Željko Ivanković zaokružit će 'DA' na referendumskom listiću, iako njegova podrška nije apsolutna. Tri su razloga za takvu Ivankovićevu odluku. Prvo, često se zaboravlja da je Europa jedan od najviših dosega razvitka civilizacije u najmanje tri točke - zaštiti ljudskih prava, solidarnosti i brizi za okoliš. Drugi razlog je u tome što je globalizacija očito svakodnevan i neminovan proces, dobrim dijelom tehnički uvjetovan, pri čemu je EU svjestan i racionalan institucionalni odgovor, manje ili više efikasan, na globalizaciju. Treći razlog je u tome što su građani Hrvatske zapravo nedovoljno informirani o tome što bi se moglo dogoditi ako zaokruže 'NE'.

U slučaju da većina građana odluči podržati ulazak Hrvatske u EU, to bi bio dosta važan korak, ali ne i veliki prevrat. Nasuprot tome, ako većina građana ne podrži ulazak u EU, uslijedili bi 'prevrat, kaos i neizvjesnost', pri čemu bi Vlada i glavne stranke izgubile legitimitet, a neizvjesno je kako bi se taj problem riješio.

Mihajlović: Čopor beskrupuloznih špekulanata i blefera

Polšek je podsjetio na dramatični scenarij profesora Siniše Rodina u slučaju da građani odbiju ulazak u EU, na što je konsternirani Darko Mihajlović rekao da je to 'klasičan primjer kako se može pokušati utjerati u ljude strah'i 'kako im se može oduzeti elementarno ljudsko dostojanstvo i osobnost'.

'Cijelo vrijeme ide sustavna i perfidna propaganda koja građane RH uvjerava da smo nitko i ništa, da ništa ne možemo i da nam je samo i jedino ići s njima. Gledano iz pozicije kapitala, EU je konglomerat kojom upravlja čopor beskrupuloznih spekulanata koji upravljaju financijskim tokovima i blefera - političkih elita koji ih u tome podržavaju', poručio je Mihajlović. Navodeći da EU tobože djeluje na principima reda, rada i discipline, a vlade djeluju na principima odgovornosti i stručnosti, Mihajlović se pita tko je onda doveo EU u ovakvu krizu? O tome se, kaže on, šuti ili laže, a svi znaju da je, primjerice, 'Italija sakrila od 150 do 250 milijardi eura, samo je pitanje političkih odnosa tko će koga stisnuti da to izađe van'.

'Hrvatska je uvijek bila i bit će sastavni dio Europe, a ako se sada damo otpor kroz naš NE to će biti prekrasan primjer malog, odlučnog i samosvjesnog naroda koji nije rekao ne EU, nego EU kojom gospodare multinacionalne kompanije i uništavaju sve uljudbeno i civilizirano što je nekad bilo u  Europi', rekao je Mihajlović.

Kostanić: Referendum kao ucjena

Marko Kostanić smatra da je forma referenduma svedena na ucjenu - građani su znali malo ili ništa o pretpristupnim pregovorima, koji su se odvijali bez demokratskog odlučivanja. EU je nedemokratski mehanizam u kojem čak ni Europska komisija više ne odlučuje, već to čini Merkozy, pogotovo 'frakcija njemačkog kapitala'. Unutar EU-a vlada podjela na jezgru i periferiju, u kojoj kola rasistička priča o lijenim Grcima koja samo zaoštrava situaciju. Kostanić napominje da Grci rade puno više od Nijemaca, o čemu svjedoče statistike OECD-a i Eurostata.

'Razlog krize je strukturne naravi eurozone, u kojoj su određeni fiskalni parametri i monetarna politika, u kojoj države periferije više nemaju mogućnost da kroz devalvaciju otvore prostor čiste konkurencije', rekao je Kostanić.

Njemačka je kroz devedesete godine izvršila pritisak na nadnice, postala je kompetitivnija i ostvarila trgovinske suficite sa zemljama periferije. Zbog manjih nadnica Njemačka više nije mogla prodavati na unutarnjem tržištu, pomela je konkurenciju s periferije, gdje se stanovništvo zadužuje kroz njemačke banke da bi kupovalo te iste proizvode. To je zatvoreni krug koji perpetuira krizu, objašnjava Kostanić.

Hrvatska pak 'nema snage pokrenuti akumulaciju i vlastiti razvoj', devastirana je kroz deindustrijalizaciju, banke je prepustila strancima... Postoje i druga rješenja osim ulaska u EU: primjerice, povezivanje sa zemljama europske periferije i mediteransko- balkanskog kruga, gdje možemo funkcionirati kao ravnopravni partneri, rekao je Kostanić.

tportal

tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: tportal

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi