udar na bivšeg predsjednika

Ako ne prođe opoziv, demokrati imaju u rukavu i plan B koji bi onemogućio Trumpu da se bavi politikom

10.02.2021 u 15:38

Bionic
Reading

Američki Senat u srijedu će u podne po lokalnom vremenu (18h po srednjoeuropskom) započeti suđenje bivšem američkom predsjedniku Donaldu Trumpu za poticanje pobune, odnosno siječanjski napad na zgradu Kongresa u kojem je pet ljudi izgubilo živote

Malo je vjerojatno da će Trump naposljetku biti osuđen i opozvan. Određeni zaključci o potencijalnom ishodu mogu se izvući i iz glasanja o ustavnosti suđenja Trumpu, u kojem je prijedlog prošao s 56 glasova. U američkom Senatu sjedi 100 ljudi, a podijeljen je popola, po 50 imaju demokrati i republikanci. Da bi opoziv prošao, za njega moraju glasati svi demokrati i još 17 republikanaca, što je teško očekivati. Sudeći prema glasanju o ustavnosti prijedloga, demokratima nedostaje još najmanje 11 ruku.

No mediji pišu da demokrati u slučaju neuspjeha imaju u rukavu rezervni plan kojim bi onemogućili Trumpu da se kandidira za javne dužnosti. Prvenstveni cilj demokrata je spriječiti Trumpov povratak u Bijelu kuću, odnosno onemogućiti mu kandidaturu na sljedećim predsjedničkim izborima 2024. godine.

Stručnjaci su iskopali malo poznat amandman koji bi demokratima mogao pomoći da se riješe Trumpa ako opoziv ne uspije.

Profesor Bruce Ackerman, stručnjak za ustavno pravo sa Sveučilišta Yale koji je bio i glavni svjedok tijekom opoziva predsjednika Billa Clintona, dvoji imaju li demokrati dovoljno političke volje za razvlačenje procesa.

'Američki predsjednik Joe Biden želi da ovo suđenje bude kratko i brzo jer želi usmjeriti pažnju svih na koronakrizu, ekonomsku katastrofu i na obnovu transatlantske demokracije', smatra Ackerman, prenosi ABC.

No u slučaju da žele nastaviti s progonom na raspolaganju im stoji tek malo poznat 14. amandman američkog ustava. U tom amandmanu navodi se da nitko tko je sudjelovao u 'ustanku ili pobuni' protiv Sjedinjenih Američkih Država nikada više ne smije obnašati neku javnu funkciju.

  • +7
Opoziv Donalda Trumpa u Senatu Izvor: EPA / Autor: SHAWN THEW

To je puno dostižniji prag od dvotrećinske većine u Senatu i demokrati bi ga mogli postići bez republikanske podrške jer je za izglasavanje potrebna obična većina. No tada bi Trump svakako iskoristio pravo da ospori zakonitost takve odluke prvo pred tročlanim sudom Distrikta Columbije, a potom eventualno i pred saveznim Vrhovnim sudom.

Njegov odvjetnik Bruce Castor u utorak je kazao da su optužbe da je Trump povrijedio 14. amandman ridikulozne, dodavši da se taj amandman zapravo odnosi na Konfederaciju Američkih Država iz 19. stoljeća.

Odredba je usvojena nakon američkog građanskog rata 1865. kako bi se konfederalnim političarima zabranilo da obavljaju javne funkcije. Međutim u stavku 3. ovog amandmana ne objašnjava se kako se on može primijeniti.

Drugi dio 14. amandmana, Odredba 5, nalaže Kongresu da provede cijeli ovaj akt kroz 'odgovarajuće zakonodavstvo'. Neki stručnjaci smatraju da bi većina oba doma Kongresa mogla donijeti zakon kojim se primjenjuje zabrana za određenog predsjednika, poput Trumpa.