CRNE VRDOLJAKOVE SLUTNJE

[VIDEO] 'Ako Most ne podrži Marića, Vlada pada, ako podrži, oni nestaju'

26.04.2017 u 10:11

Bionic
Reading

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak kazao je kako će vlada Andreja Plenkovića pasti u slučaju da Most ne podrži ministra financija Zdravka Marića i glasa za njegovu smjenu. S druge strane ako to ne naprave, misli Vrdoljak, Most nestaje

'Mi smo bili u poziciji s Oreškovićem i sad s Plenkovićem i svaki put smo rekli da nećemo podržati i svaki put se to dogodilo kako smo rekli. Ovakvu situaciju mogu spasiti efikasna vlada ili novi izbori. Izvor nestabilnosti su politke HDZ-a i Mosta i njihova međusobna netrpeljivost. Ako Most glasa za Marića odustao je od samog sebe. Ako od sebe odustanu, oni nestaju. Ako ne podrže Marića vlada  se raspada, a ako podrže - oni nestaju', kazao je u intervjuu za N1.

Tvrdi da smo u godinu i pol dana izgubili političku stabilnost.

Iznio je i svoju viziju budućih događanja vezanih za krizu u Agrokoru.

'Proces je da će biti još koliko toliko stabilizacija tijekom ljeta, a u rujnu i listopadu će doći nedostatak u 'cash flowu' i bit će prodaja dijelova Agrokora.  Dotad je najveći problem u sustavu dobavljača koji se nisu zaštitili da ih banke terete za obveze koje su nastale u sustavu Agrokora. Nejasno je zašto HANFA nije zaustavila trgovanje dionicama. Komadanje Agrokora ide od jeseni kad će novi financijer doći. Nama nije trebao zakon, mogli smo mijenjati Zakon o stečaju. Trebao je HNB odraditi svoj posao, HANFA svoj, HNB svoj i tada nam ne bi trebao lex Agrokor', tvrdi Vrdoljak.

Progovorio je i o ugradnji razdjelnika za koje je jučer iznesena studija da nisu isplativi.

'Glavna direktiva iz EU je bila na energetskoj uštedi. Ova studija je pokazala da je učinjena ušteda od 25 posto što je više od europskog prosjeka. I studija im je to pokazala, a sad oni s čudnim izjavama  izlaze kao 'piškit ću i kakit ću'. Nakon dvije godine su potpuno zašutjeli. Ja sam govorio - dajte napravite bolje. Napravio sam po direktivama najjeftiniju opciju, nisam mogao više. Vi sada promijenite. I oni nakon svega kažu da je ušteda napravljena, ali da ekonomski nije isplativo. Ja sad predlažem, u naponu ste snage, puni ste novaca i sufinancirajte ljudima razdjelnike i tada će  ekonomska računica biti bolja', kazao je.

Na pitanje je li riječ o napadu iz Mosta, kaže: 'Imamo jednu studiju Panenića. Onda su naručili druge studije. I sve su to novcima građana plaćali da bi vodili političke progone. Neobično je da nema Dobrovića u energetici. Mi nemamo ministra financija u najvećoj financijskoj krizi i nemamo ministra energetike jer se on ne pojavljuje nigdje. On niti jedan trenutak ne može ništa reći nego državni tajnik vodi politiku oko energetike. Dokaz tome je da je jedan od viđenijih članova Mosta  tportalu rekao da su svjesni kako Dobrović ima nedostataka. Možemo li tako neiskusnog čovjeka imati za ministra?'