AKCIJA KREĆE U SVIBNJU

Ako kupite frižider ili perilicu, država vam daje 800 kuna

  • Autor: V.Brkulj
  • Zadnja izmjena 07.02.2015 10:48
  • Objavljeno 07.02.2015 u 10:48
perilica rublja

perilica rublja

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancirat će kupnju energetski učinkovitih kućanskih aparata, najavio je u Splitu Sven Müller, direktor Fonda na predstavljanju projekta energetske učinkovitosti i zaštite okoliša za čije je sufinanciranje u 2015. godini osigurano 600 milijuna kuna

Građani koji kupe perilice za rublje, posuđe, hladnjake, zamrzivače… moći će od Fonda zatražiti nepovratni poticaj u iznosu koji još nije definiran, ali prema Müllerovim riječima, mogao bi biti 800 kuna. Naravno da u svemu postoji i kvaka, a ona je da uređaj za koji se traži subvencija mora imati oznaku A+++.

Radi se o visoko energetski učinkovitim uređajima čija je cijena u nabavi nešto veća, ali se tijekom vremena korištenja ostvaruju višestruke uštede. Zbog više nabavne cijene građani se rjeđe odlučuju na njih te je stoga ova subvencija poticaj građanima da prilikom kupnje kućanskih uređaja obrate pažnju na one koji su energetski učinkovitiji.

'Planira se sufinanciranje kupnje 10.000 uređaja, a javni poziv je predviđen u svibnju', kazao je Müller.

Cijene, primjerice, perilica rublja kreću se, ovisno o raznim parametrima, od 1500 do 7000 kuna. Cijene perilica s oznakom A+++, opet ovisno o različitim parametrima, kreću se od tri tisuće kuna naviše. Kupite li najjeftiniju iz ove kategorije, računica je sasvim jasna, kako kratkoročno, tako i dugoročno.   

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!