EUROPSKI UHIDBENI NALOG

Ako je u EU, Todorića je lako uhititi. A što ako je u Švicarskoj?

24.10.2017 u 10:41

Bionic
Reading

Protiv Ivice Todorića jučer je izdan europski uhidbeni nalog, temeljem kojeg bi trebao biti priveden nalazi li se u nekoj članica Europske unije. Iako je procedura izručenja jednostavnija nego u slučaju tjeralice, i dalje može proći čak tri mjeseca dok Todorić ne bude izručen

Nakon što je jučer DORH izdao europski uhidbeni nalog (EUN) protiv bivšeg čelnog čovjeka Agrokora Ivice Todorića, prvi će reagirati MUP, koji će preko Ureda za međunarodnu policijsku suradnju S.I.R.E.N.E. u međunarodni informacijski sustav ubaciti podataka da je Todorić tražena osoba, te dodati opis kaznenog djela zbog kojeg ga se traži. Ti će podaci nakon toga biti poslani u baze podataka svih policija članica Europske unije.

Pri izdavanju europskog uhidbenog naloga uobičajeno je da država koja ga raspisuje zna točno u kojoj se državi nalazi tražena osoba, ali i adresu na kojoj boravi. Da li je to tako i u slučaju Ivice Todorića nije poznato, iako postoji mogućnost da su DORH i policija do tih podataka došlu putem plave Interpolove tjeralice, koja je, podsjetimo bila raspisana prije nekoliko dana.

S obzirom da je za Todorićem raspisan EUN da se zaključiti da DORH pretpostavlja da se on nalazi u nekoj od članica EU-a. Spekulira se da se radi o Velikoj Britaniji, odnosno da se Todorić nalazi u Londonu.

U tom slučaju, britanska policija trebala bi Todorića locirati i uhititi ga. Nakon toga privodi ga se na sud koji će dalje odlučivati hoće li se todorić tijekom postupka braniti sa slobode, ili će biti pušten uz neku mjeru opreza, poput oduzimanja putovnice.

U roku od 48 sati od privođenja Todorić u prisustvu odvjetnika mora odgovoriti pristaje li ili ne na izručenje. ako pristane na izručenje postupak se biti odrađen u kratkom razdoblju - u roku od 10 dana donosi se odluka o izručenju, a takve osobe budu izručene u prosjeku u roku od 14 do 16 dana.

  • +75
Sva lica Ivice Todorića Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Ne pristane li Todorić na izručenje, stvari se ipak malo kompliciraju, no bude li odobren nalog za izručenjem, on u Hrvatsku mora biti vraćen najkasnije u roku od 60 dana. Taj se rok u iznimnim slučajevima može produžiti još 30 dana.

Nakon donošenja pravomoćne odluke o izručenju, osoba se izručuje u roku od 10 dana.

Ukoliko se pak Todorić, kako se spekulira, nalazi u Švicarskoj Hrvatska će morati raspisati crvenu Interpolovu tjeralicu. Švicarska, doduše, jest dio Schengena i tjeralice, pa i europske uhidbene naloge može pratiti putem šengenskog informacijskog sustava, međutim kako nije članica Europske unije, po tim nalozima ne postupa.

Stoga za izručenje iz Švicarske treba Interpolova tjeralica, a to se dosad, za razliku od EUN-a, pokazalo kao dugotrajniji postupak.