STAZIĆ U SABORU

'Ako je Sanader krao za stranku, treba blokirati imovinu HDZ-a'

13.12.2010 u 15:25

Bionic
Reading

Iako je dio Sanaderove imovine blokiran, već nakon što u Saboru bude izglasan Zakon o oduzimanju imovine stečene kaznenim djelom, ona će mu moći biti i oduzeta. O tome su danas raspravljali saborski zastupnici, koji su jednoglasno podržali novi zakon

Prema tom zakonu, oduzimanje imovine, pojasnio je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, bilo bi u nadležnosti suda, koji bi odlukom kojom se utvrđuje krivnja utvrdio i kolika je imovinska korist ostvarena, a nakon pravomoćnosti te odluke, imovina bi postala vlasništvo Republike Hrvatske. Tom imovinom upravljao bi Središnji državni ured za upravljanje državnom imovinom.

Novim zakonom propisano je i da se zahtjev za oduzimanje postupka može uputiti i prije te nakon kaznenog postupka, ali i da bi se imovina mogla oduzeti u slučaju da okrivljenik umre, a utvrdi se da nezakonito stečenom imovinom raspolažu njegovi nasljednici ili treće osobe.

Novi zakon podržali su i SDP-ovci čiji se Nenad Stazić osvrnuo i na aktualnu situaciju s bivšim premijerom Sanaderom.

'Ako imamo utemeljenu sumnju da je čelnik jedne stranke otuđivao ogromnu imovinu u korupcijskim aferama ne samo za svoje potrebe, nego i za potrebe članova svoje stranke i te stranke kao pravne osobe, onda bi bilo nužno da se blokira ne samo njegova imovina, nego i imovina te stranke. Zbog toga što postoji mogućnost da se na taj način odlijeva, da bude skrivena i da zapravo legaliziramo štetne posljedice jednog kaznenog djela', kazao je Stazić, poručivši da će se ovim zakonom možda vratiti povjerenje u institucije.

Odgovorio mu je HDZ-ov Krunoslav Markovinović

'Neće biti povjerenja u institucije dok god se ne razriješe i neke stvari u SDP-u. Prije svega tko je dobio 4,6 milijuna eura mita o kojima se šuti (odnosi se to na aferu Daimler - op. a.), tko će nadoknaditi štetu za prodaju hotela koji je prodan za milijun, a vrijedio je 30 milijuna', zapitao se Markovinović