ODBOR O FINANCIRANJU IZBORNE PROMIDŽBE

'Ako je ovo transparentnost, onda sam ja Vidoviti Milan!'

06.02.2013 u 17:20

Bionic
Reading

Iako im je glavni zadatak bio izabrati kandidate za pučkog pravobranitelja, članovi Odbora za Ustav na sjednici su poveli i burnu raspravu o izmjenama Zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe, gdje su iskre frcale i između koalicijskih partnera SDP-a i HNS-a

Predstavljajući izmjene Zakona o financiranju političkih aktivnosti pomoćnik ministra uprave Boris Milošević kazao je kako 'cilj zakona nije da stranke vode uredno računovodstvo, nego je svrha zakona transparentnost'. Kao glavne izmjene naveo je skraćivanje roka za prikupljanje donacija - do sada se donacije moglo prikupljati do 30 dana nakon završetka kampanje, a sada će se moći skupljati samo do kraja kampanje. Određeno je i da kandidati koji na lokalnim izborima ulaze u drugi krug mogu potrošiti 20 posto iznad limita određenog zakonom. No, i sam limit, predlaže Vlada, povećat će se -  tako će, primjerice, kandidati za gradonačelnika Zagreba moći će potrošiti milijun kuna, umjesto dosadašnjih 500 tisuća kuna.

Vlada pak nije prihvatila prijedlog iz rasprave u prvom čitanju da se, umjesto otvaranja posebnog žiroračuna za kampanju svake liste, utvrdi obveza stranke da račun vodi na razini županije, a da za liste na općinskoj razini podnosi izvješća.

'Bankari trljaju ruke zbog ovakvog prijedloga jer će stranke morati otvoriti 180 posebnih računa na razdoblje od 59 dana. Mi ćemo 20 posto proračuna za kampanju potrošiti na banke i bankarske provizije', kazao je Dragutin Lesar iz Hrvatskih laburista. Pomoćnika ministra upitao je što će biti s koalicijama i naveo primjer koalicije od šest stranka, zapitavši se hoće li svaka od tih stranaka u koaliciji na lokalnoj razini morati otvarati svoj žiroračun.

'Donijet ćete ovakav zakon i jasno je zašto. Ovaj zakon je eksperiment i nigdje, ni u jednoj državi Europske unije nije osmišljen ovakav sustav otvaranja žiroračuna. Bruxelles je očito rekao - ako to prođe kod vas, onda ćemo staviti to u primjenu', rekao je Lesar

Stranu mu je držao i HNS-ov Goran Beus Richembergh. 'Ako šest stranaka koalira na razini općine, svih šest morat će otvoriti račun, a pitanje je preko kojeg će se računa stvarno poslovati. Ako je to transparentno, onda sam ja Vidoviti Milan', rekao je Beus Richembergh.

Zapitao se i kako će Državno izborno povjerenstvo uspjeti provjeriti 11 tisuća žiroračuna s financijskim izvještajima. 'Ako mi netko pokaže da DIP to može provjeriti, vodim ga na ručak', kazao je Beus Richembergh.

No njegove riječi uznemirile su SDP-ovu Ingrid Antičević Marinović, koja je kolegama zamjerila što se bune zbog 'otvaranja pišljivog žiroračuna'. Pritom je rekla kako joj je poznato da u koalicijama račune često plaća samo jedna stranka. 'Toga smo se mi nauživali. Plaćali smo tuđe račune, pa ako hoćete i račune stranaka koje se ovdje protive zakonu', bocnula je Beusa Antičević Marinović.

'Ako postoje određene frustracije vaše stranke jer ste u koaliciju primali određene stranke i plaćali im račune, moram vam reći da ćete to raditi i ubuduće', odbrusio joj je Beus Richembergh

Nadmudrivanje između koalicijskih partnera pokušao je primiriti SDP-ov Nenad Stazić, kazavši da ne bi bilo dobro kada bi se otvorio samo jedan koalicijski račun jer se onda ne bi znalo koliko su stranke pojedinačno potrošile.

Odgovorio je i onima koji se bune protiv otvaranja žiroračuna za svaku listu. 'Lakše je otvoriti žiroračun nego sastaviti ozbiljnu listu s relevantnim kandidatima', rekao je Stazić.

Odbor za Ustav jednoglasno je donio Odluku o raspoređivanju sredstava za rad političkih stranaka, no većina je odlučila odgoditi odluku o prijedlogu Državnog izbornog povjerenstva da se da se obustavi isplata proračunskog novca za SDSS, DC, zastupnika mađarske manjine Deneša Šoju i nezavisnog Ivana Grubišića jer do zakonskog roka, 16. siječnja, nisu predali izvještaje o donacijama u 2012.

Iako su HDZ, laburist Dragutin Lesar i SDSS-ovac Milorad Pupovac bili spremni danas donijeti odluku temeljem DIP-ovog prijedloga o obustavi, zbog toga što su se SDSS i Šoja u međuvremenu očitovali o izvještajima, DIP će morati dopuniti svoj prijedlog obustave.