NASTAVAK SABORSKE SJEDNICE

Grbin raspalio po HNS-u: Smokvin list za kliku oko Martine Dalić...

08.06.2017 u 09:49

Bionic
Reading

Saborsko zasjedanje u četvrtak je započelo već tradicionalnim stankama, no iako je top tema u medijima koalicija HDZ-a i HNS-a, većina klubova željela je govoriti o Agrokoru

Za stanku na temu Agrokora javili su se Živi zid, Promijenimo Hrvatsku i SDP. Miro Bulj iz Mosta tražio je pak stanku kako bi govorio o aktualno političkoj situaciji.

Branimir Bunjac podsjetio je, nakon stanke, da je prošlo dva mjeseca od donošenja lex Agrokora. 'Pričalo se da su Ledo i jamnica dobre tvrtke, a ustanovilo se da je njihova vrijednost sada nula kuna i da lošije stoje od Konzuma. Pokazalo se da Agrokor nema za plaće, a kamoli za dobavljače', kazao je Bunjac.

Da je Vlada direktno odgovorna za Agrokor pokazalo se kada je premijer pregovarao sa potpredsjednikom Sberbanka, kaže Bunjac. 'Pregovarao je o kreditu dok je u tvrki u nadozrnim odborima i dalje sjedio Todorić', kaže Bunjac.

Sada se vidi da lex Agrokor ima funkciju spašavanja propalog tajkuna čije je poslovanje bilo na rubu zakonitosti', poručuje bunjac.' Vlada je pala na Agrokoru i da je političke mudrosti išli bi na izbore, a ne svjedočili ovom političkom igrokazu', kazao je Bunjac.

O ulaganju mirovinskih fondova u Agrokor govorio je Ivan Lovrinović iz Promijenimo Hrvatsku. ''Tzv. obavezni mirovinski fondovi su zbog ulaganja u dionice Agrokora ostvarili ogromne gubitke. I o tome se šuti', kaže Lovrinović.

Najavio je da će tražiti istražno povjerenstvo o ulozi HNB-a i Hanfe vezano uz ulaganja u Agrokor.

  • +6
Sjednica Sabora Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

I SDP-ov Peđa Grbin podsjetio je da su prije dva mjeseca upozoravali da je lex Agrokor loš. 'Sve ono što smo najavljivali dolazi na naplatu. Hrvatska biva tužena. koliko je Ahgrokor uspješan? Moody's mu je već četvrti put smanjio kreditni rejting', rekao je Grbin.

Što se tiče Konzuma, dok maloprodaja u lancima u Hrvatskoj raste, u konzumu pada, kaže Grbin.

'Izvanredan uprava danas izmišlja neki roll-up model koji ne postoji u zakonu. I zbog toga ćemo štetu plaćati mi', kazao je Grbin.

'Ovo grčevito držanje za vlast je pokušaj da se sakrije sve ono što je posljedica lex Agrokora, zakona kojeg je pisala klika oko Martine Dalić. Čudim se onima koji žele biti smokvin list za to, čudim se onima koji će na kurikularnoj reformi raditi s Hrastom. Još uvijek nije kasno da promijenimo Lex Agrokor, ali svi znamo kakav je HDZ uvijek bio i znamo da od toga ništa neće biti', poručio je Grbin.

'Mogao bi reći da sam cijelo vrijeme bio u pravu, i podsjetiti da me Vrdoljak optuživao da lažem kad sam govorio o koaliciji HNS-a i HDZ-a, ali neću se baviti danas HNS-om. Mnogi mediji napadaju HNS, ništa im se neće dogoditi, to je stranka koja ima 2-3 posto i dalje će tako egzistirati. Ali ono što je ugroženo je slogan Andreja Plenkovića - vjerodostojno', rekao je Mostov Nikola Grmoja.

Podsjetio je da je Most 'izvisio' iz Vlade zbog ministra finanacija Zdravka Marića, a sada HDZ u koaliciju zove one koji su pokrenuli njegov opoziv. 'Ovo je politička trgovina najgore vrste', rekao je Grmoja.

Top tema u saborskim hodnicima i dalje je suradnja HNS-a i HDZ te procjene ima li Vlada većinu.

'Četiri HNS-ova zastupnika koji će dići ruku za Plenkovićevu vladu, a koji su izabrani na listi u mojoj izbornoj jedinici, gdje sam ja bio nositelj, napravit će prevaru birača', poručio je SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić.

Varaždinci i Međimurci su prevareni, dodao je.

Imao je riječi za kolege iz HNS-a. 'Kako moj prijatelj Miro iz Hercegovine kaže, to su koritaši i svi se žele napiti iz istog korita', rekao je Hajdaš Dončić.