onečišćenje okoliša

Agencija za hranu: U blizini požarišta temeljito prati i guliti voće i povrće

05.10.2023 u 15:39

Bionic
Reading

Stanovnici u neposrednoj blizini požarišta trebali bi temeljito prati i guliti voće i povrće te izbjegavati lisnato povrće i ne izvoditi domaće životinje na pašu, preporučila je Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) u četvrtak.

Ono na što možemo apelirati, na područjima koja se nalaze u neposrednoj blizini požarišta, a dok još nemamo završenu konkretnu procjenu, je da potrošači temeljito peru i gule voće i povrće te da izbjegavaju konzumaciju lisnatog povrća (npr. salata, blitva) koje je bilo izloženo česticama iz dima, navodi Agencija.

Uzgajivači domaćih životinja (stoka, perad, pčele) neka životinje ne izvode na pašu i ne hrane djetelinsko-travnim smjesama koje su bile direktno izložene česticama iz dima, kaže se u preporukama vezanima za posljedice požara u Brijestu kod Osijeka na mrežnim stranicama HAPIH-a.

Ističe se da u ovom trenutku ne mogu iznositi zaključke o posljedicama, budući da nema konkretnih analitičkih podataka.

"U intenzivnoj smo komunikaciji i koordinaciji s Ministarstvom poljoprivrede, Državnim inspektoratom, zavodima za javno zdravstvo i Stožerom civilne zaštite OBŽ-a te izrađujemo hitnu procjenu potencijalnog rizika za zdravlje ljudi i životinja, a koja može proizlaziti iz konzumacije hrane i hrane za životinje na području izloženom potencijalnom riziku", poručuje se.

Požar u deponiju uskladištene plastike tvrtke "Drava International" na izlazu iz Osijeka prema Brijestu buknuo je u srijedu iza ponoći.

Na samom požarištu i u Antunovcu utvrđena je povećana koncentracija lebdećih čestica te prisutnost toksičnih tvari stirena i etilbenzena. Provedeno mjerenje srijedu u Osijeku i u Brijestu nije utvrdilo onečišćujuće tvari, priopćili su iz Stožera Civilne zaštite u četvrtak.