UVEDENE MJERE

Afrička svinjska kuga u Gunji, Rajevom Selu i Privlaci

27.06.2023 u 19:13

Bionic
Reading

Afrička svinjska kuga potvrđena je u utorak na pet objekata i to u Gunji na gospodarstvu s 30 svinja, u Rajevom Selu na gospodarstvu s 18 svinja i u Privlaci na gospodarstvu sa 121 svinjom, sve u Vukovarsko-srijemskoj županiji, izvijestilo je Ministarstvo poljoprivrede.

U utorak je Veterinarska inspekcija eutanazirala 44 svinje na dva objekta na području Posavskih Podgajaca u Vukovarsko - srijemskoj županiji dok su dvije svinje uginule tijekom noći.

U ponedjeljak je Hrvatski veterinarski institut potvrdio afričku svinjsku kugu u uzorcima krvi bolesnih svinja i u uzorcima organa uginulih svinja uzetih s dva objekta na području Posavskih Podgajaca u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

To je prvi puta da je afrička svinjska kuga potvrđena u Hrvatskoj.

Veterinarska inspekcija je prilikom postavljanja sumnje naredila preliminarne mjere kontrole i to zabranu premještanja svinja, obaveznu primjenu dezinfekcije i korištenje zaštitne opreme.

Svi držatelji svinja trebaju se strogo pridržavati svih propisanih mjera te svih mjera koje odredi Ministarstvo poljoprivrede i veterinarska inspekcija.

Svako uginuće ili bolest u svinja žurno se mora prijaviti veterinaru te je najstrože zabranjeno zakapanje uginulih svinja ili odvoz lešina bez prethodne prijave veterinarima.

Afrička svinjska kuga nije opasna za ljude i druge životinje, ali može nanijeti znatne gospodarske štete.