ISTJERALI TALIBANE

Afganistanska vojska oslobodila prijestolnicu Helmanda

11.10.2016 u 13:49

Bionic
Reading

Afganistanska vojska je u utorak oslobodila grad Laškar Gah, prijestolnicu pokrajine Helmanda, na jugu, poznatoj po proizvodnji maka, dan nakon nove talibanske ofenzive na njegovo predgrađe.

Afganistanska vojska je poslala pojačanje s '200 pripadnika specijalnih snaga i 400 vojnika uz topničku potporu' kako bi se obračunala s pobunjenicima, rekao je za AFP posebni zapovjednik operacija u Helmandu, Abdul Džabar Kahraman

Glasnogovornik ministarstva obrane Mohamad Radmaniš rekao je pak da je 'stanje jutros u Laškar Gahu normalno. Potisnuli smo neprijatelja izvan grada'. 'Imamo dovoljno snaga na kopnu uz potporu naših i NATO-ovih zračnih snaga' koje sudjeluju u operaciji Odlučna potpora, dodao je.

Američki vojni časnici u Kabulu nisu u utorak ujutro bili dostupni za komentar. Laškar Gah, grad s 200.000 stanovnika, redovito je na meti napada talibana koji još kontroliraju velik dio pokrajine. Ova ofenziva na jugu događa se u času kada su afganistanske snage nakon sedmodnevne borbe s talibanima napokon oslobodile središte Kunduza, sjeverne prijestolnice blizu granice s Tadžikistanom.