PROGON ZVIŽDAČA SLADOLJEVA

Afera 'cjepivo': Strah na Imunološkom zavodu

02.10.2009 u 12:59

Bionic
Reading

Samo dan nakon što je dr. Srećku Sladoljevu, koji već 20 godina upozorava na nepravilnosti u Imunološkom zavodu, uručena 'odluka o privremenom udaljenju' s posla, u tu je tvrtku ušlo Državno odvjetništvo. Kako se doznaje, DORH je podnio zahtjev za kriminalističku obradu svih podataka o poslovanju Zavoda

ZAGREB - Srećko Sladoljev suspendiran je jer je javno optužio Upravu za sklapanje štetnih ugovora vrijednih 330 milijuna kuna sa švicarskom tvrtkom Novartis. Riječ je o cjepivima protiv svinjske gripe koja navodno nisu ni provjerena ni registrirana. Suspendiran je kao djelatnik Zavoda, ali nije dobio rješenje o suspenziji s funkcije člana Nadzornog odbora, koju ima kao predsjednik Radničkog vijeća. Ivan Tomac, predsjednik Sindikata energetike, kemije i nemetala, napominje za tportal da Sladoljev ne može biti suspendiran iz Nadzornog odbora jer ga je imenovalo Radničko vijeće, koje ga jedino može i opozvati. No ravnateljica Zavoda Tatjana Sindik-Milošević, koja je potpisala 'odluku o udaljenju radnika', očito ne misli tako.

Nakon jučerašnje suspenzije, Sladoljeva je jutros dočekao zaštitar Imunološkog zavoda KBC-a Zagreb s pismenim nalogom da ga ne pusti u zgradu. Nalog mu nije htio pokazati, pa je Sladoljev ipak pušten u zgradu, kamo je ubrzo potom došla i policija. Glasnogovornica PU zagrebačke Aleksandra Ljuba ustvrdila je za tportal da je policiju ujutro nazvao sam zaštitar, navodeći da ima 'problema s jednom osobom'. Mediji su, podsjetimo, izvijestili da je policiju pozvala ravnateljica Sindik-Milošević. Na pitanje je li zaštitar obavijestio policiju o kojoj je osobi riječ, Ljuba je odgovorila potvrdno. Policija je izašla na teren ne postavljajući previše dodatnih pitanja telefonom, da bi pak na licu mjesta utvrdila da je Sladoljev 'nezadovoljan odlukom' o udaljenju s posla i povukla se iz Zavoda.

'Zaključili smo da za nas tu nema posla u smislu narušavanja javnog reda i mira', rekla je Ljuba, dodajući da je policija razgovarala sa svim akterima priče. Oni će, po svemu sudeći, svoj spor nastaviti na sudu.

Zviždači na cijeni

Vesna Balenović podsjeća na nedavni slučaj američkog farmaceutskog diva Pfizera, koji ćemorati platiti 2,3 milijarde dolara odštete pacijentima zbog pogrešnihdeklaracija na 13 lijekova, koji izazivaju povećan rizik od srčanogudara. Djelatnik Pfizera John Kopchinski, koji se usprotivio prodajitakvog lijeka, bio je hitno izbačen iz tvrtke, poput dr.Sladoljeva. Njegova pravna bitka do pobjede trajala je šest godina. Nakoncu, lijek Bextra povučen je iz prodaje, a Pfizer mora platiti svombivšem uposleniku 51,1 milijun dolara odštete.

Sladoljev je ostao u zgradi Imunološkog zavoda, gdje je bio na burnom sastanku Uprave i radnika. Lidija Jagarinec iz Sindikata podružnice Imunološki zavod izrazila je podršku Sladoljevu u ime radnika, koji 'plaćaju poslovne promašaje Uprave'. 

'Po odluci o suspenziji Sladoljev danas nije imao pravo ući u firmu', tvrdi i dalje ravnateljica Sindik-Milošević i slavodobitno poručuje da je upravo ona spriječila 'fizičko razračunavanje', pa je Sladoljev mogao ući u zgradu, što je po njezinom sudu 'jedan u nizu prekršaja koje je napravio'. Na raniju informaciju da je policiju pozvala upravo ravnateljica reagirala je i predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Spomenka Avberšek, poručivši da bi zbog ovog poteza ravnateljica trebala biti smijenjena.

'Narušeno nam je ustavno pravo na iznošenje informacija koje se tiču općeg dobra hrvatskih građana', poručio je Ivan Tomac u emisiji HTV-a 'Hrvatska uživo', dodajući da su radnici Imunološkog zavoda uplašeni jer im se strah utjeruje represijom i policijom. Na to je žestoko reagirala ravnateljica Sindik-Milošević, tvrdeći da je javnost bila obaviještena o svemu. 'Mi moramo samo zaraditi novce, važno je kako se posluje. A zbog sindikalnih parola ostat će bez posla 350 ljudi na Zavodu!', najavila je ravnateljica, dodajući da očito netko želi da Zavod 'bude prodan za jednu kunu, a ne da se posluje dobro'. Uputila je apel DORH-u da slučaj što prije riješi.

Posao bi se, međutim, mogao odužiti, ukoliko se uzmu u razmatranje sve nepravilnosti u radu na koje Sladoljev upozorava posljednjih 20 (dvadeset) godina. Osim upozorenja o cjepivu, uprava Imunološkog zavoda nije mu oprostila što je upozoravao na neracionalnu nabavu i bacanje viška zaliha neprodanih cjepiva u prošle dvije godine, u vrijednosti 12 milijuna kuna. Smatrao je upitnim i desetine milijuna kuna isplaćenih na ime konzultantskih usluga i provizija, čime je Imunološki zavod u Zagrebu bačen na koljena i doveden do samog ruba opstanka, priopćila je udruga Zviždač, čija je predsjednica Vesna Balenović dala svu podršku Sladoljevu.

'To je poznat i već provjeren recept uništavanja uspješnih tvrtki, koje bi kasnije neki privilegirani uglednik kupio za jednu kunu. Žestina kojom se krenulo na dr. Sladoljeva odgovara žestini kriminalaca koji se otimaju za svoj plijen', upozorava Vesna Balenović, dodajući da su zviždači poput Sladoljeva u svijetu cijenjeni i traženi, a u Hrvatskoj su izvrgnuti progonu i osudi.

'Smatramo da treba trenutno suspendirati nekompetentnu upravu i hitno vratiti na posao dr. Srećka Sladoljeva. Inspektori Državnog odvjetništva i krim-policija trebali bi temeljito pretresti poslovanje Imunološkog zavoda', navela je Vesna Balenović.

Ivan Tomac i Vesna Balenović rekli su za tportal da je Sladoljev potpuno iznuren i iscrpljen zbog posljednjih događaja te su najavili konferenciju za novinare o 'aferi cjepivo'.