CIJENA - PRAVA SITNICA

Adris kupuje Croatia osiguranje za 119 milijuna eura!

18.12.2013 u 14:37

Bionic
Reading

Vlada je jednoglasno prihvatila ponudu Adrisa, koji će nakon današnje odluke moći kupiti 39,7 posto dionica Croatia osiguranja za iznos od 119 milijuna eura. Nakon ulaganja od 110 milijuna eura, postat će vlasnici 60 posto tvrtke. Državi ostaje 28,6 posto

Ministar financija Slavko Linić rekao je da je Adris svojom ponudom povećao ukupnu vrijednost Croatia osiguranja na 307 milijuna eura. Do danas se ta tvrtka, kaže Linić, procjenjivala na 180 do 230 milijuna eura.

Ponuda poljskog PZU-a bila je prihvatljiva, ali je Adris ponudio više, odnosno 975 eura po dionici, a Poljaci su ponudili 800 eura. 'Adris za svoj dio mora platiti 905 milijuna kuna ili 119 milijuna eura, a PZU bi za 43 posto dionica platio samo 832 milijuna kuna ili 108 milijuna eura', rekao je Linić.

Budući da državi ostaje 28,6 posto dionica, Linić kaže da je to sasvim dovoljno da država ima utjecaj na trošenje novca i daljnji razvoj Croatia osiguranja. 'Nismo Croatia osiguranje prodali, nego smo dobili dobrog partnera za širenje tvrtke na hrvatskom tržištu i regiji', kazao je Linić.

Premijer Zoran Milanović u uvodnim riječima sjednice naglasio je prodaju Croatia osiguranja kao najvažniju odluku kojom su prihvatili ponudu, kako je rekao, boljeg ponuditelja. 'Odlučili smo po osnovi cijene dionice i dokapitalizacije. Država i nakon dokapitalizacije ostaje djelomični vlasnik Croatia osiguranja', rekao je Milanović.

Vlada je Adrisu i PZU-u postavila uvjete među kojima su obveza da zadrže tvrtku i sjedište u Zagrebu, da se dionice ne smiju prodavati pet godina te da se moraju to vrijeme zadržati na zagrebačkoj burzi. Adris je, kaže Linić, u svojoj ponudi naveo da će dionice ostati na Zagrebačkoj burzi čak 10 godina.

Adris će morati zadržati posao u jugoistočnoj Europi i dokapitalizirati tvrtku sa 110 milijuna eura. Kada se usporede ponude, rekao je Linić, Adrisova je bila za 21 posto veća od poljske.