maksimalna pomoć u traženju obitelji

Adopta: Nužna sveobuhvatna reforma skrbi države za djecu bez roditelja

06.04.2021 u 14:36

Bionic
Reading

Udruga za potporu posvajanju Adopta upozorila je u utorak na nužnu sveobuhvatnu reformu sustava socijalne skrbi koja bi, među ostalim, uključivala redovita godišnja izvješća o njegovu radu, civilni nadzor te izmjenu i dopunu Obiteljskog zakona iz 2015. godine

"Hrvatskoj je potrebna sveobuhvatna reforma sustava kako bi država svakom djetetu bez odgovarajuće roditeljske skrbi mogla pružiti maksimalnu potporu u traženju obitelji", ističe Adopta u svojem priopćenju. Od prestanka života djeteta u obitelji do postupka vještačenja o roditeljskoj skrbi u prosjeku prođe više od tri godine, upozoravaju iz Adopte. Kazneni postupci za kaznena djela na štetu djece na sudovima prosječno traju više od 450 dana. Sve to doprinosi tome da je u sustavu socijalne skrbi trenutačno čak 4.439 djece, napominju.

Nakon smrti dvogodišnje djevojčice iz Nove Gradiške, te uslijed rapidnog porasta broja djece smještene u domovima za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi, Adopta je Vladi RH i resornom ministarstvu uputila nekoliko hitnih zahtjeva, tražeći sveobuhvatnu reformu skrbi države za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi.

Među ostalim, zahtijevaju najmanje jedanput godišnje izradu izvještaja o tome što je učinjeno za svako dijete u sustavu socijalne skrbi, kao i civilni nadzor za svu djecu bez roditeljske skrbi. To, ističu, konkretno podrazumijeva uspostavu tijela kojem su centri za socijalnu skrb dužni redovito podnositi izvještaje o svakom djetetu bez roditeljske skrbi kako bi se osiguralo donošenje odluka koje su doista u najboljem interesu djeteta.

Nadalje, za svako dijete s poteškoćama u razvoju iz Adopte traže postavljanje pravodobne i sveobuhvatne dijagnoze te kontinuirano praćenje i procjenu razvoja. Ako to dijete ne pronađe posvojitelje u Hrvatskoj, obvezna je primjena Protokola o postupanju pri međudržavnom posvojenju, napominju iz Adopte. Nužnim smatraju hitno ažuriranje podstranice sa zaštićenim profilima sve djece s uvjetima za posvojenje.

Također je nužna, ističu, hitna izmjena i dopuna Obiteljskog zakona iz 2015. godine kojom bi se omogućila promjena OIB-a posvojenoj djeci. Naime, zbog nemogućnosti promjene OIB-a ta su djeca izložena stalnom kršenju privatnosti i mnogobrojnim rizicima otkrivanja osobnih podataka, pa i mogućnosti da ih biološki roditelji pronađu i naruše djetetovu sigurnost i stabilnost, upozoravaju.

Iz Adopte nadalje traže osiguravanje jednokratne naknade posvojiteljima jednake onoj koja se isplaćuje prilikom rođenja djeteta, uz progresivno povećanje jednokratne naknade za svako dijete u slučaju posvajanja više od jednog djeteta, a za posvojenje djece starije od osam godina i omogućavanje posvojiteljima roditeljskog dopusta od šest mjeseci, odnosno, jednakog kao za posvojitelje djece do osam godina starosti.

Udruga za potporu posvajanju Adopta nevladina je neprofitna organizacija koju su osnovali posvojitelji i potencijalni posvojitelji. Cilj udruge je da u suradnji sa stručnjacima, institucijama i osobama iz prakse djeluje na stvaranju pozitivnog, ugodnog i podupirućeg okružja za obitelji nastale posvojenjem.