ODLUKA VRHOVNOG SUDA

Ademiju potvrđena nevinost, Norcu 6 umjesto 7 godina

Bionic
Reading

General Rahim Ademi i na posljednjoj je sudskoj instanciji oslobođen svih optužbi za ratni zločin u Medačkome džepu, dok je generalu Mirku Norcu zatvorska kazna od sedam godina zatvora smanjena na šest godina

Takvu je odluku donijelo žalbeno vijeće Vrhovnog suda, potvrđujući time presudu svoga kolege, suca Marina Mrčele, kojemu je suđenje generalima Norcu i Ademiju bio posljednji proces koji je vodio kao sudac Županijskog suda u Zagrebu, prije prelaska na Vrhovni sud, piše Večernji list

Optužnica je Norca i Ademija teretila za ratni zločin počinjen u Medačkom džepu od 9. do 17. rujna 1993. godine, kada su u akciji oslobađanja toga područja ubijena 23 srpska civila i pet zarobljenih vojnika, civili i zarobljenici su mučeni, a u razaranjima imovine uništeno je oko 300 objekata, pobijena je stoka, otrovani su bunari i opljačkane kuće.

Optužnicu za Medački džep prvotno je podignulo tužiteljstvo Međunarodnog kazenog suda u Haagu, ali su je u rujnu 2005. godine prepustili hrvatskome pravosuđu.

Tijekom suđenja obrana generala Ademija tvrdila je kako je u Medačkom džepu postojala dvostruka linija zapovijedanja. Njegovi branitelji, Čedo Prodanović i Jadranka Sloković, tvrdili su da Ademi nije zapovijedao akcijom. Navodili su da je zapovijedi za napad kao i odluku o formiranju Sektora jedan, u kojem su se dogodili zločini, Ademi pisao po nalogu generala Janka Bobetka. U prilog toj tezi dostavljali su ratni dnevnik i zapovijedi te Bobetkovu knjigu.

U sklopu Ademijeve obrane upozoravalo se na to da upravo iz Bobetkove knjige proizlazi kako su na pripremi akcije radili zapovjednik Specijalne policije MUP-a, general Mladen Markač te Bobetko i Norac. Obrana generala Norca tvrdila je da on nije znao da su njemu podčinjeni vojnici činili zločine. Za vrijeme suđenja optuženi generali došli su u sukob zbog prebacivanja odgovornosti.

Suđenje je počelo u lipnju 2007. godine. Ispitano je stotinjak svjedoka, a presuda je donesena u svibnju 2008. godine. Vrhovni sud donio je odluku u studenom prošle godine. Napisana je na 44 stranice i prije nekoliko dana poslana strankama. Norac već odslužuje 12-godišnju kaznu zbog zločina iz 1991. u Gospiću, na koju je osuđen 2003.. Odslužio je više od polovice te kazne, a sada mu se kazna treba objediniti.