EUROPA NA DOPU

70 novih vrsta droge u Uniji u godini dana

28.05.2013 u 14:48

Bionic
Reading

Europski centar za praćenje droga i ovisnosti o drogama (EMCDDA) objavio je u utorak u Lisabonu novo godišnje izvješće o stanju u Europi u kojemu navodi da se uporaba heroina, kokaina i kanabisa smanjuje u nekim zemljama, ali da je, prema povijesnim standardima, uporaba droga u Europi i dalje visoka

'Najmanje 85 milijuna odraslih Europljana su koristili nedopuštene droge u nekom trenutku u svom životu, što predstavlja oko četvrtinu odrasle populacije u Europi. Većina zemalja izvještava o uporabi kanabisa (77 milijuna), dok su procjene o uporabi drugih vrsta droga tijekom života mnogo niže: 14,5 milijuna za kokain, 12,7 milijuna za amfetamine i 11,4 milijuna za ecstasy', navodi se u Izvješću o stanju droga u Europi u 2013.: Trendovi i razvoj.

U Europi postoji znatna razlika u razinama uporabe droga tijekom života, u rasponu od oko trećine odraslih osoba u Danskoj, Francuskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu, do manje od jedne desetine u Bugarskoj, Grčkoj, Mađarskoj, Rumunjskoj i Turskoj.

U svom godišnjem pregledu, EMCDDA opisuje pozitivne pomake vezano uz već postojeće droge, kao na primjer manje novih korisnika heroina, smanjena intravenska uporaba i pad uporabe marihuane i kokaina u nekim zemljama. No, s druge strane raste zabrinutost zbog sintetičkih stimulansa i novih psihoaktivnih tvari koje se nude kako na ilegalnom tržištu, tako i na tržištu tzv. 'legalnih droga'.

U izvješću se također ističe da je tržište droga 'sve fluidnije i dinamičnije', te da su globalizacija i informacijska tehnologija važni pokretači promjena, uz internet koji stvara nove veze u uporabi i opskrbi drogama.

Europska povjerenica za unutarnje poslove Cecilia Malmstroem je rekla da je istodobno ohrabrena i zabrinuta zbog nalaza objavljenih u EMCDDA-ovu Izvješću o stanju droga u Europi u 2013. 'Ohrabrena sam činjenicom da se zahvaljujući čvrstoj politici borbe protiv droga i rekordnim razinama liječenja, uporaba heroina, kokaina i kanabisa izgleda smanjuje u nekim zemljama, a HIV uzrokovan uporabom droga i dalje pada. No, zabrinuta sam činjenicom da je četvrtina europskih odraslih stanovnika - ili 85 milijuna ljudi - koristila nedopuštene droge i da je, prema povijesnim standardima, uporaba droga u Europi i dalje visoka', kazala je ona.


'Daljnji izazovi povećavaju moju zabrinutost - suočeni smo sa sve složenijim tržištem stimulansa i nemilosrdnom ponudom novih droga koje su sve raznovrsnije. Činjenica da je u posljednjih godinu dana otkriveno više od 70 novih droga dokaz je da politike droga treba prilagoditi promjenjivim tržištima droga', istaknula je.

'Nova će se EU strategija za borbu protiv droga u periodu 2013.-20. morati pozabaviti s problemima droga na promjenjivom, dinamičnom tržištu droga koje se brzo razvija. Vjerujem da će ovo izvješće pružiti vrijedan izvor za odgovor na izazove koji se pred nama nalaze', izjavio je Wolfgang Goetz, direktor EMCDDA.