POBJEDA ROSE PARKS

55 godina bez segregacijskih zakona

01.12.2010 u 14:58

Bionic
Reading

Danas se obilježava 55 godina građanskog neposluha koji se dogodio 1. prosinca 1955. godine, kada je krojačica iz Montgomeryja u Alabami postala središnja figura u Američkom pokretu za prava građana

Parks uopće nije imala namjeru biti uhićena kada se tog dana vraćala s posla kući. Ona je, naime, zauzela sjedalo u autobusu koje je bilo rezervirano za bijelce. Kada se autobus napunio, vozač James Blake,zatražio je od nje da ustupi svoje mjesto bijelcu. Ona je odbila te je zbog neposluha bila uhićena. Četiri godine nakon toga, Rosa Parks optužena je zbog nedoličnog ponašanja.

Taj njezin potez nije bio ujedno i prvi takve vrste. Devet mjeseci prije nje, petnaestogodišnja Claudette Colvin nije htjela ustupiti svoje mjesto u autobusu. Međutim, upravo neposluh Rose Parks bio je taj koji je imao dalekosežne posljedice. Taj njezin potez rezultirao je bojkotom autobusnog prometa u Montgomeryju i bio jedan od najvećih i najuspješnijih masovnih pokreta protiv rasne segregacije u povijesti, koji je organizirao Martin Luther King Junior. Premda Rosa Parks isprva nije ni mogla znati da će njezin čin dovesti do ukidanja segregacijskih zakona na Jugu, njezina joj je uloga u američkoj povijesti svakako priskrbila status ikone.

Nakon što je otišla u mirovinu, Rosa Parks napisala je autobiografiju i nastavila živjeti normalnim životom u Detroitu. Posljednje godine života obilježila je demencija i parnica u kojoj se sporila s amričkim hip-hop dvojcem OutKast

Umrla je prije pet godina, 24. listopada 2005. u Detroitu u dobi od 92 godine, a njezino djelo još  ima snagu koja nadahnjuje.