PROSVJED I U BRUXELLESU

50.000 ljudi na ulicama Pariza protiv politike štednje

30.09.2012 u 19:30

Bionic
Reading

Oko 1.500 prosvjednika se okupilo u nedjelju u Bruxellesu, na poziv belgijskih sindikata, demonstrirajući protiv politike mjera štednje koja se provodi diljem Europe, a tisuće demonstranata iz istog je razloga izašlo na ulice Pariza, dva dana prije rasprave u francuskom parlamentu o novome krugu nepopularnih mjera štednje za 2013. godinu.

Stanovnici Bruxellesa tražili su "pravedniji politički izbor" u Belgiji i u ostalim europskim državama, "kojim bi se omogućila borba protiv siromaštva i jednak napredak za sve", poručila je Kršćanska sindikalna konfederacija, jedna od organizacija koje su pozvale na okupljanje u središtu glavnoga grada. Od vlade su zatražili poduzimanje "učinkovitih mjera" protiv nezaposlenosti mladih ljudi, a u Belgiji ih je, prema službenim podacima gotovo 100.000. Prosvjednici su tražili i "pravedniji pravosudni sustav".

Belgijska vlada u proteklih je nekoliko mjeseci donijela niz vrlo oštrih mjera štednje koje pogađaju životni standard građana.

Na prosvjedima u Parizu, na koje su pozvali sindikat i oporba, sudjelovalo je oko 50.000 ljudi, prema informacijama organizatora, no zasad nema informacija o broju okupljenih iz policijskih izvora.

Supredsjedatelj francuske oporbene Lijeve stranke Jean-Luc Melenchon kazao je kako je riječ o pokretu francuskoga naroda protiv državne politike oštrih mjera štednje, a ne o prosvjedima oporbe protiv mjera štednje. Zastupnici u francuskom parlamentu u utorak bi trebali razmatrati prijedlog proračuna za 2013.