SILA PROTIV PROSVJEDNIKA

44 ubijena u prosvjedima u Siriji

21.05.2011 u 13:51

Bionic
Reading

Sirijske snage sigurnosti ubile su 44 osobe pucajući u petak na prosvjednike koji u nekoliko sirijskih gradova i dalje zahtijevaju demokratske promjene, zadnji su podaci koje su objavili sirijski aktivisti za obranu ljudskih prava

‘Sirijske vlasti i dalje koriste silu i bojno streljivo protiv prosvjednika u nekoliko regija u zemlji’, rekao je u telefonskom razgovoru za France presse voditelj Nacionalne organizacije za ljudska prava, Amar al-Kurabi. On je rekao da je u petak u zapadnoj pokrajini Idlib ubijeno 26 prosvjednika, 13 u Homsu, dvoje ih je ubijeno u istočnom gradu Deir Ezor, jedan u Daraji, predgrađu Damaska, jedan u Latakiji i još jedan u Hami. Među žrtvama su četiri adolescenta u dobi od 12 do 16 godina. Oni su ubijeni u Homsu.

U pokušaju gušenja pokreta za rušenje sirijskog režima, pokrenutog 15. ožujka, do danas je ubijeno najmanje 850 osoba, a uhićeno je oko 8.000 prosvjednika, izvijestili su UN i organizacije za obranu ljudskih prava. Nesigurnost i nasilje u zemlji potaknuli su tisuće Sirijaca na egzodus.