SCENARIJ NAPADA U HOTELU

40 zemalja na kongresu o terorizmu u Dubrovniku

06.04.2009 u 16:09

Bionic
Reading

U organizaciji Državne uprave za zaštitu i spašavanje u hotelu 'Croatia' u Cavtatu danas je počeo 5. svjetski kongres o kemijskome, biloškom i radiološkom terorizmu koji je okupio 130 znanstvenika iz 40-ak zemalja

DUBROVNIK - Na kongresu će, među ostalim, raspravljati o nekoliko tematskih područja kao što su neproliferacija oružja za masovno uništavanje, znanstvena i tehnološka realnost u svijetu terorističkih prijetnja i sigurnost komunikacijske infrastrukture te o prijetnjama, nadzoru posljedica i komunikaciji u slučaju terorističkih napada.

Skup je otvorila potpredsjednica Vlade Đurđa Adlešič, koja je najprije izrazila zadovoljstvo što je Hrvatska postala članica NATO-saveza, ističući kako je Hrvatska dala velik doprinos miru u svijetu, što najbolje potvrđuju pripadnici Hrvatske vojske u misijama, poput one u Afganistanu, za što dobivaju najveće ocjene.

Govoreći o našem putu u Europsku uniju, Adlešič je ustvrdila kako on ne ovisi o nama, nego o susjedima - Slovencima, pri čemu je dodala kako vjeruje da će i oni shvatiti da je bolje da imaju susjeda iz iste europske obitelji nego da nas i dalje koče.

"Hrvatska je prošle godine izradila strategiju borbe protiv terorizma, sada radi na akcijskom planu, a slijede izmjene dviju vrlo važnih strategija, i to strategije nacionalne sigurnosti s obzirom na ulazak u NATO i strategije obrane, gdje su upravo područja s ovoga kongresa ona na kojima treba ozbiljno raditi", rekla je Đurđa Adlešič.

O važnosti tog skupa govorio je i ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Damir Trut, koji je podsjetio kako su neki zaključci s prošlih skupova održanih u Hrvatskoj o borbi protiv terorizma već primijenjeni u praksi.

Tijekom dvodnevnog skupa sutra će se u hotelu Croatia održati i pokazna vježba po scenariju terorističkog napada u hotelu, u čemu će sudjelovati i gosti, rekao je Damir Trut.