NAJBOLJE OD IŠČEKIVANOG

2011: renesansa žanrova po Gamereportu

Bionic
Reading

Ovog tjedna, najmoćniji umovi Gamereporta sjedinili su snage i odlučili vam donjeti najočekivanije igre koje bi trebale izaći 2011. Kao šlag na torti podjelili smo ih po žanrovima.

Da, vjerovali ili ne, konglomerat Gamereportovih ultra-stručnjaka samo je za vas priredio epski članak u kojem ćemo vam obratiti pažnju na naslove koji su nam ove gorine upali u oko. Ne brinite, ne radi se o opskurnim igrama koje će igrati samo developeri i njihove obitelji. Ovdje govorimo o izuzetno potencijalnim naslovima koji će, prema našem mišljenju - biti igre o kojima će se još neko vrijeme pričati.

 

Za početak, pozabaviti ćemo se žanrom koji je na Gamereportu dosta zapostavljen - masivni multiplayer i MOBA. Ako pitate autora ove sekcije (Damira), sve što vam treba je League of Legends, dvije litre cole kraj stola, par prijatelja koji imaju marginalnu ideju što rade i ELO preko 1420 na 5v5 premadeu, no to je poprilično subjektivno mišljenje. Činjenično stanje kod online igara je da, kada ih odlučite početi igrati i ako su dobre - više vam zaista ne treba niti jedna druga igra. Naslovi koje ćemo igrati ove godine nadaju se da će postati upravo to: PC/konzolaški hobi koji će okupirati igrače godinama. Jedna dobra stvar oko ove čitave priče je da se mnogo toga promijenilo od "revolucija" koje su mnogi naslovi pokušali nadjačavanjem World of Warcrafta "malo drukčijim" Warcraftom. Mnogi naslovi koji su danas vrlo popularni ne slijede ovu filozofiju što je upravo dokaz naše teorije o općenitoj inovativnosti. No ne gubimo vrijeme, već se primimo popisa.

 

Firefall

 

Red5-ov Firefall nastavlja uspješnu tradiciju besplatnih visokobudžetnih masivnih mutliplayera. Ovaj naslov najavljen je na prošlogodišnjem PAX-u, te je privukao veliku pažnju gaming zajednice. Igra kombinira otvoreni svijet sa konceptima timske pucačine i masivnog multiplayera. Po stilu strahovito podsjeća na Gearboxov Borderlands, a artistički na kombinaciju half lifea, WoW-a, Warhammera i Starship Troopersa. Bilo kako bilo, ono što developeri ističu je da će se u igri moći ujedinjavati u vojske, razvijati timsku tehnologiju, igrati različite klase koje se temeljito razlikuju po opremi, te naravno - ubijati tone i tone divovskih buba. Igra će osim klasične pješadijske borbe imati i borbu u vozilima, korištenje statičkih obrana, dinamične instance (mjesta u igri mogu mijenjati "vlasnike", pa primjerice, okupirani grad može otvoriti misiju u kojoj ga igrači vraćaju pod svoju kontrolu. Iako po mnogim parametrima ova igra podsjeća na Tabula Rasu, nekako nam se čini da sama činjenica da se radi o besplatnom naslovu, te da inicijalno demonstrirane mehanike obećavaju jako puno, Firefall bi krajem godine mogao uzdignuti puno prašine.

 

Impresivni Firefall

 

Rift

Naslov koji je uspio dobiti dosta publiciteta tijekom prošlih par mjeseci je Rift - Trion Wordsov fantazijski MMORPG. Ova igra, za razliku od nekolicine novih naslova slijedi staru politiku masivnih multiplayera - pokušaj imitiranja World of Warcafta, te popravljanje svake zamislive greške i dizajnerskog propusta koje gore navedeni gigant zapravo ima. Ambicioznost iza Rifta je očigledna već nakon prvog pregledanog trailera. Radi se o dinamičnom, mnogim faktorima pokretanom svijetu u kojem igrači osim jakog PVP-a mogu uskočiti u jako impresivan PvE sustav koji se temelji na borbi elementa. Naime, kao što i naslov slovi, u igrinom svijetu pod imenom Telara divljaju dimenzionalni portali. Iz njih naziru karakondžule koje predstavljaju elemente, te se bez intervencije igrača sukobljavaju međusobno. Igra nudi izbor između dvije frakcije, hrpe hibridnih klasa, petsto tona instanci, intrigantno i intuitivno sučelje i u načelu sve što trenutno World of Warcfaft nije. Ili tako barem tvrde igrini tvorci.

 

Demonstracija Riftovih mehanika.

 

Druga demonstracija dinamičnog Rifta.

 

 

DoTA 2

 

Za sve igrače koje zanima što se desi nakon što par ljudi naprave mod za igru i na njemu stvore toliku famu da naprave kompletno novi žanr preporučujemo da googlaju DOTA. Ovaj Warcraft 3 mod postao je toliki hit da je s vremenom inspirirao barem četiri komercijalna naslova. Za sve one koji nikada nisu čuli za MOBA-e, odnosno Multiplayer Online Battle Arena, radi se o naslovima koji su strahovito teški za naučiti, kombiniraju vizualne odlike strategije u pravom vremenu i akcijskih RPG-a i inzistiraju, ali kompletno inzistiraju na jakoj timskoj igri. Nakon Heroes of Newertha, Demigoda i League of Legendsa, novi naslov koji dolazi na pozornicu je DoTA 2, igra koju izrađuje Valve a kao kreativne direktore i dizajnere ima upravo ljude koji su napravili originalni Defense. Za sada, nažalost, nema previše informacija o igri, no sigurni smo da će se raditi o klasičnoj razbi toranj, uništi podanike, razbij bazu rutini. Bilo kako bilo, jedva čekamo!

 

Screenshotovi iz nove DoTA-e

 

Star Wars: The Old Republic

 

Biowareova nova nada u MMO tržištu koristi zastarjeli pretplatnički model, ali ujedno i nudi franšizu koja i dan danas privlači masu pažnje. Star Wars MMO koji će, prema BioWareu spojiti epsku priču, akciju i dobar stari Star Wars štih mogao bi postići mnogo toga. Pod mnogo toga misle vjerojatno na nekoliko dijametralno suprotnih klasa na svakoj strani, gomilu planeta spomenutih u Star Wars filmovima i dobro staro batinanje svjetlosnim sabljama. Ako nas pitate, ovaj naslov nas je najmanje impresionirao, no to ne znači da Stara Republika neće pronaći svoju bazu fanova. Mehanike i klase koje su do danas demonstirane čine se, iako uobičajene, zanimljivima za igru, te - ako ništa drugo, igračima nude priliku da igraju nekoliko klasa Jedija od prvog levela (za razliku od Sonyevog SW MMO-a gdje ste mogli postati jedan "obični" jedi).  Sve u svemu, ako BioWare zna što radi (u što ne sumjnamo), sigurni smo da će Old Republic biti naslov koji će zaigrati svi wannabe PC jediji.

 

Jedijasto!

 

 

Akcijske avanture iz trećega lica proživljavaju možda i najblistavije trenutke u svojoj povijesti. Osim Grand Theft Auto franšize po kojoj je žanr najpoznatiji, tu je još i cijela paleta fantastičnih naslova koji su omiljeni prije svega zbog singleplayera te gameplaya i priče tog segmenta, no po multiplayeru koji je često čak i potpuno odsutan. Nakon što nam je prošla godina pružila igre poput Red Dead Redemptiona i Assassin's Creed: Brotherhooda, usuđujemo se reći da će ova biti još bolja;

 

Gears of War 3

 

O Gears of War franšizi zaista nije potrebno trošiti riječi. Radi se o možda i najcjenjenijoj Xbox 360-only franšizi koja je kvalitetom osvojila milijune. Igra je službeno najavljena u travnju prošle godine i prvotno se na policama trgovina trebala pojaviti već u travnju ove godine. No, kako to često biva, igra je odgođena i to za 20. rujna 2011. Autori su najavili čitav niz pobiljšanja i novotarija poput protivnika koji će vas moći zahvaćati i iza zaklona, kao što ćete i vi njih moći gađati podzemnim projektilima. Biti će tu i podvodnih levela, novih oružja i armora...

 

Za sve one koji nisu zaigrali prethodne naslove dobra vijest je da će Epic ovih dana objaviti kompilaciju pod nazivom 'Gears of War: Triple Pack' koja će sadržavati prve dvije igre te neke dodatne mape i to po cijeni manjoj od cijene jedne nove igre.

 

 

Uncharted 3: Drake's Deception

 

Uncharted 3 je najavljen krajem prošle 2010. godine i otad je predmet neprestanih rasprava među vlasnicima PlayStation 3 konzole, što naravno – nije slučajno. Jednostavno, Uncharted 2 je postavio toliko visoke standarde da Naughty Dog ispred sebe ima zaista nezahvalan posao. Ovaj put radnja će biti smještena u Rub' al Khali koja će navodno izgledati spektakularno, a Nathana će na njegovoj potrazi za drevnim izgubljenim gradom pratiti Victor Sullivan.

 

Prema prvim gameplay videima jasno je da će grafički igra biti čisti spektakl, a ni gameplay neće zaostajati, tim više što će se sad Nathan istovremeno moći šaketati i s po nekoliko neprijatelja istovremeno.

 

Igra bi trebala izaći početkom studenog 2011.

 

 

Batman: Arkham City

 

Batman: Arkham Asylum je najbolja igra napravljena po filmu/stripu u povijesti video-igara. Točka. Naša očekivanja stoga vrlo su velika, no vjerujemo da će Rocksteady Studios na Arkham Cityju napraviti najbolji mogući posao. Ovaj puta u igri će biti i Catwoman, ali i jedan potpuno novi negativac: Dr. Hugo Strange. Nažalost, još nismo bili u prilici vidjeti ni sekundu gameplaya, no ono što se sa sigurnošću zna je to da igra neće imati multiplayer komponentu jer su se autori odlučili posvetiti isključivo singleplayeru što u potpunosti podržavamo.

 

Igra je najavljena za treći kvartal 2011. godine i tp za PC, PS3 i Xbox 360.

 

 

L.A. Noire

 

Što reći u L.A. Noireu, a da to nismo već nekoliko puta napomenuli i ponovili? Radi se o akcijskoj avanturi koja na prvi pogleda izgleda kao brat blizanac Mafije II, no radi se o drastično drugačijoj igri koja će, uvjereni smo, u video indsutriju unijeti jednu malu revoluciju. Naime, igra će koristiti MotionScan tehnologiju. Radi se o  tome da su za igru angažirani pravi glumci (njih 200-ak!) čija je gluma snimana sa čak 32 kamere istovremeno što daje navjerojatnu realnost lica likova u igri zbog čega će primjerice ispitivanja osumnjičenih i svjedoka te isčitavanje neverbalnih znakova biti od krucijalne važnosti prema kojima ćemo donositi odluke i usmjeravati radnju igre. Radnja će se odvijati u Los Angelesu po završetku Drugog svjetskog rata, a igrač će biti stavljen u ulogu detektiva Colea Phelpsa kojega će stasom i glasom utjeloviti Aaron Staton koji je nekima sigurno poznati iz serije MadMen ('Momci s Madisona').

 

Izlazak igre očekuje se 20. svibnja 2011. i to na PS3 i Xbox 360 konzolama. PC verzija nažalost još nije najavljena i pitanje je hoće li uopće biti.

 

 

 

Nije nikakvočudo što ja danas pišem o pucačinama iz prvog lica. Što mogu, to mi jenajomiljeniji žanr (ovo piše Krešimir, op. au.). A FPS igre koje dolaze ove godine bit će sjajne. Imatu svega; od nastavka najpopularnijih serijala, preko povratka idsoftwera u biznis pa do izdavanja nekih originalnih bisera (XCOM). Pa dane duljimo, pogledajte koje su moje najiščekivanije pucačine za ovugodinu i slobodno ostavite i vi koji prijedlog i komentar.

 

Battlefield 3

Mislim da nije potrebno previše objašnjenja vezanog uz ovu igru. DICE-ova nova uzdanica trebala bi biti nešto posebno. To nam pak zorno dokazuje teaser trailer iz Battlefielda 3 u kojemu smo vidjeli par uistinu impresivnih kadrova. No u takvim filmićima znade biti i varanja pa je grafika samo jedan od aspekata priče. Bad Company 3 iščekujem i zbog evolucije engiena za razaranje zgrada i objekata! Dakako, najveći razlog je multiplayer. Bad Company 2 je trenutni kralj malo "ozbiljnijih" timskih pucačina, pa me gotovo strah kako će dobar MP imati Bad Company 3. Obavezno pogledajte priloženi video - radi se o analizi trailera!

 


Call of Duty Modern Warfare 3

Iako mi hype i sva ta vika/cikia oko Call of Duty serijala u zadnje vrijeme ide neopisivo na živce, Modern Warfare 3 mora biti na FPS listi. Naime, bez obzira na medijsku pompu, činjenica je da je velika većina CoD igara vrlo dobra. A sada se pak zna da u studenom ove godine izlazi novi Modern Warfare! Vjeruje se da će on biti direktni nastavak priče iz Modern Warfaera 2, a raditi će ga čak tri studija! Oni su; Infinity Ward, Sledgehammer Games i Raven Studios. Uvjereni smo da ova kolaboracija neće ispasti loša, već da  će štoviše, u igri biti hrpa novih ideja, štosova i điđa-baja. Jedva čekamo!

 

 

 



Crysis 2

Okej, okej, svi znamo da će Crysis 2 imati odurno dobru grafiku koju će moći pokretati samo najbrže radne stanice (i konzole nove generacije). Međutim, nije to ono zbog čega očekujem ovu igru. Osobno, zanima me da li će Crysis 2 biti igriv! Naime, bojim se da će kao i u prvom dijelu naglasak biti previše na tehnologiji a premalo na razradi same dinamike gameplaya. Ne želim da Crysis 2 bude dosadan! Želim da malo više razrade onu ideju vašeg odijela sa specijalnim moćima. Osim kenjkastog New Yorka, hoću opet vidjeti i puno prirode i otvorenih prostranstava. Iskreno se nadam da Crysis 2 neće biti u potpunosti urbani shooter... Eto, zbog svega toga jedva čekam da stigne Crysis 2!

 

 

 


XCOM

Ovo će biti pravi bombončić! Pucačina utemeljena na staroj X-Com franšizi koja je cvjetala u zlatnom dobu PC gaminga. Za neupućene; XCOM rade autori Bioshocka 2, a igra će se odvijati u pedesetim godinama prošloga stoljeća. Ali ne ispod vode, već na površini jednog mirnog američkog gradića kojeg napadaju vanzemaljci. Fešta počinje; krasna grafika, predivna atmosfera, misteriozni alieni popraćeni dobrom pričom, puno bizarnih oružja i dobra igrivost. Mislite da lupam bezveze? Ne, već samo projiciram svoje želje/nade i argmentiram ih sa svime onime što sam vidio u traileru. Pogledajte ga i vi!

 

 


Rage

Oh ne, id Software definitivno nije više što je nekad bio. Autori FPS-a svih FPS-ova (čitaj Dooma) u zadnje vrijeme su malo ispod radara. Njihov posljednji veliki projekt/engine Doom 3 je izašao ODAVNO i od onda ništa. No, dečki već dugo vremena rade na "revolucionarnom" grafičkom potjerivaču id Tech 5. On će pak pokretati njihovu novu igru Rage. E sad, živo me zanima na što će ovo ličiti. Sudeći po trailerima, id Tech 5 više ne izgleda onako impresivno kao prije dvije godine kada smo ga prvi puta vidjeli. Čisto sumljam i da će sama igra biti nešto posebno. No ovo je ipak nastavak pisanja gamerske povjesti, a ja želim biti njezin dio!

 

 

 

Unazad dosta godina kada su se igrali naslovi poput Gran Turisma 2 i 3 te Richard Burnsa i Colin McRae rallya nije postojao ovoliki broj kvalitetnih vozačkih naslova kao što će to biti slučaj ove godine. Ako u računicu uvrstimo i Gran Turismo 5 koji je izašao krajem studenog prošle godine, bez ikakve dileme 2011. možemo proglasiti godinom vozačkih simulacija.

 

Forza Motorsport 4

 

Forza Motorsport 4 je vjerojatno jedna od najiščekivanijih Xbox 360 ekskluziva ove godine i to ne bez razloga. Micrsoftov pandan još neprikosnovenom Gran Turismu je sa trećim nastavkom polučio odlične rezultate a uopće ne sumnjamo kako će četvrti dio ove simulacije biti i najbolji do sada. Pregršt automobila koji svojim brojem ipak ne može konkurirati onom iz Gran Turisma, možda je i jedini nedostatak u odnosu na ljutog protivnika. Sve ostalo bi trebalo biti rame uz rame ako ne i bolje. Prekrasna grafika, mnoštvo originalnih ali i ekskluzivnih staza po kojima ćemo se utrkivati te veliki naglasak na fizički model ponašanja automobila opasno bi trebali ugroziti Gran Turismo 5 koji već godinama tabori na pijedestalu vozačkih simulacija. Podrška za Kinect s kojim ćemo moći razgledavati unutrašnjost i vanjštinu svakog pojedinog autombila te mogućnost korištenja 'head trackinga' koji radi kako Bog zapovijeda( za razliku od Gran Turisma) trebao bi biti samo šlag na tortu.

 

 

Veličanstvena Forza

 

Need for Speed: Shift 2 Unleashed

 

Ljubitelji vožnje kojima je osobno računalo glavni poligon za automobilsku jurnjavu, vjerojatno se najviše raduju izlasku novog Need for Speed: Shifta 2 kojeg će pokretati potpuno novi grafički engine, tako da iz vizualne perspektive možemo očekivati slinjenje po tastaturi. Ali ne samo zbog toga. Poboljšani simulacijski model upravljanja, noćno utrkivanje te oko 145 autombila garancija su dobre zabave i vrhunskog užitka. Igrini izdavač EA se kune kako će ovaj naslov redefinirati vozački žanr. Vrlo hrabra izjava imajući na umu tko im je konkurencija.

 

NFShiiiet boiii!

 

Dirt 3

 

S izlaskom novog Dirta 3, svi obožavatelji rally vožnje ne bi trebali tražiti dalje od ovoga. Među rijetkim predstavnicima ovog žanra Dirt 3 bi po kvaliteti trebao biti bez ikakve konkurencije, bar što se tiče ove godine. Serijal Dirt kao legitimni nasljednik nikad prežaljenog Colin McRae Rally serijala trebao bi se pobrinuti da nam i u 2011. godini ne manjka off road utrkivanja. Osim pregršt rally jurilica i na stotine kilometara prašnjavih cestica i putova, igrin izdavač Codemasters ubacio je u igru i novi mod naziva Gymkhana te poznatog rally vozača Kena Blocka i njegov modificirani DC Shoes Ford Fiestu.  Pametnom dosta.

 

Prašina!

 

 

Moto GP 10/11

Ako vam je utrkivanje na četiri kotača pomalo dosadilo i možda više volite čuti reski zvuk mašine koja se vrti na približno 18 tisuća okretaja  u minuti onda bi vas novi MotoGP 10/11 mogao zaintrigirati. Vlasnici konzola će s ovim naslovom moći uživati u dosad najrealnijoj fizici vožnje i vrhunskoj grafici koja je svakim novim nastavkom sve bolja i sve realnija. Mogućnost podešavanja razine realizma, nadograđivanje i podešavanje vaše jurilice do najsitnijih detalja samo su neki od elemenata koji će svi ljubitelji motociklizma znati cijeniti. Ako volite lik i djelo već sad legendarnog motociklista koji pod svojim nadimkom Il Dottore već dugi niz godina besramno ponižava svoju konkurenciju, onda bi ovaj naslov trebao biti u pravim rukama.

 

Motori!

 

MO TOOO RI!

 

Kao posljednji, ali nipošto zanemareni žanr spomenimo i RPG. Očigledni i poprilično dobro odrađeni naslovi koji će nas natjerati da bacamo lightning bolt po petsto puta za redom i ove godine će zasjajiti na našim monitorima i TV ekranima. Iako ponuda seže dalje od našeg skromnog izbora, reći ćemo kako su dva najimpresivnija i najiščekivanija naslova definitivno vrijedna spomena.

 

 

Diablo 3

Prvi i poprilično predvidivi izbor je abnormalno najavljivani Diablo 3. Na našu radost, sve klase su napravljene, Blizzard je već odavno zgotovio sam kostur igre, a zatvorena beta trebala bi početi sredinom ove godine (ukoliko igru planiraju izbaciti oko studenog ili prosinca). Što se same igre tiče, sve već vjerojatno znate. Pet klasa, dva megatona oružja, neiscrpni izbor neprijatelja, plava i crvena posuda koje predstavljaju zdravlje i manu, te sati i sati lude zabave. Sudeći prema Blizzardu, igra će biti standardno dobra, bez nekih vratolomnih poboljšanja u samoj mehanici, te opremljena onom starom Blizzardovskom zaraznošću.

 

Bosovi, bosovi, booo sooo viii.

 

Druga igra čiji je naslov ujedno i čisti sinonim za hardverske zahtjeve je Elder Scrolls: Skyrim. Iako mnogi igrači neprekidno sline nakon izlaska čuvenog clipa, moramo priznati kako igra, unatoč svom velebajnom eye candyu predstavlja vrlo veliki zadatak za Bethesdu. Naime, Elder Scrolls su poznati po svome sandbox konceptu, te igraču nude enorman prostor za istraživanje i avanturu. Ako će Skyrim barem u 50% omjera pratiti ponosnu prostranost svojih prethodnika, krajem godine mogli bismo dobiti kompleksni single player ekvivalent najpopularnijih masivnih multiplayera. Što pod ovim mislimo je nešto što se, ako se posvetite  poslu, vjerojatno može igrati preko 100 do 200 sati prije nego što se u potpunosti završi.

 

KRAA, DRM, ŠPRIC, LIŠĆE, JUPIII

 

 

Sve u svemu, ovo je naš mali izbor najpotencijalnijih naslova 2011. Ako mislite da tu nije stao vaš favorit, velika je vjerojatnost da nam se on nije dopao. Ipak, to vas ne bi trebalo spriječiti da ga spomenete u komentarima, te pridonesete hype oluji 2011. koja polako ali sigurno dobija na snazi. Ove godine igre će, čini se, biti jako jako dobre.