OBRANA OTOČCA I GACKE

20. obljetnica Posebne jedinice policije Sokolovi 1991.

18.09.2011 u 14:58

Bionic
Reading

Prigodnim govorima i evociranjem sjećanja na prve dane stvaranja elitnih pripadnika hrvatske policije – Antiterorističke postrojbe Lučko, a tako i specijalaca koji su djelovali na području Otočca i Gacke doline, u Sincu je obilježena 20. obljetnica Posebne jedinice policije – Specijalne policije iz Otočca odnosno Uduge Posebne jedinice policije iz Domovinskog rata 'Sokolovi 1991.' Sinac

Predsjednik Udruge Posebne jedinice policije iz Domovinskog rata Sokolovi 1991. Sinac Milenko Kovačić istaknuo je: '25. ožujka 1991. među prvima u nizu Posebnih jedinica policije osnovana je PJP Otočac s ispostavom u Sincu. Naša postrojba bila je okosnica obrane Otočca i Gacke doline, kroz koju je prošlo 98 pripadnika pri čemu je desetak ranjeno, a deset pripadnika zauvijek nas je napustilo ( Božičević Darko, Dujmović Nikola, Gerovac Jure, Kostelac Mate, Marković Željko, Orešković Mario, Orešković Boris, Piršljin Fabijan, Rožman Mirko, Šnjarić Pera), od kojih su neki svoje živote ostavili u Vukovaru, Erdutu i Otočcu.'

Načelnik PU Ličko-senjske Željko Jurković iskazao je svoje osjećaje prema pripadnicima te postrojbe, naglasivši da je obveza svih da treba raditi na tome da se djela pripadnika PJP ne zaborave i otmu zaboravu. Izdvojio je podatak da je Posebna jedinica policije Sinac osnovana pri tadašnjoj PU Gospić i djelovala je u dvije satnije, od kojih je jedna bila smještena u Sincu a druga u Perušiću čije je djelovanje bilo od vrha Kapele do Gračaca.

Prvi zapovjednik ATJ Lučko, general Specijalne policije Marko Lukić svjedočio je o događajima za vrijeme stvaranja Specijalne jedinice te iskazao zahvalu i dužno poštovanje svim pripadnicima PJP Sokolovi čiji je doprinos u obrani Hrvatske bio nemjerljiv. Riječi zahvale za hrabra djela u Domovinskom ratu te obnovom sjećanja na teške dane obrane Otočca i Gacke doline prije 20 godina iskazali su župan Ličko senjski Milan Jurković, gradonačelnik i zamjenik gradonačelnika Otočca Mario Barković.

Obljetnici osnutka Udruge Posebne jedinice policije iz Domovinskog rata Sokolovi 1991. Sinac, nazočili su obitelji poginulih, zapovjednik PP Otočac Mladen Kranjčević, pukovnik u mirovini Davor Peitel te predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata.
Na zgradi Zadružnog doma u Sincu, u znak osnivanja i utemeljenja Specijalne policije za Otočac i Gacku dolinu, spomen-ploču otkrili su djeca poginulih pripadnika PJP Sokolovi 1991. Sinac, general Marko Lukić, načelnik PU LS Željko Jurković, župan Milan Jurković te gradonačelnik Otočca Mario Barković. U crkvi sv. Ilije u Sincu služena je sveta Misa za sve poginule redarstvenike i pripadnike PJP.