PLATFORMA 112 PORUČILA VLADI

'17.000 osoba je bez poslovne sposobnosti! Revidirajte to'

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 20.04.2012 18:40
  • Objavljeno 20.04.2012 u 13:50
Ranko Ostojić, Mirando Mršić i Orsat Miljenić

Ranko Ostojić, Mirando Mršić i Orsat Miljenić

Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongračić/CROPIX

Platforma 112, koja okuplja 60 udruga civilnog društva, danas je u Hrvatskom saboru organizirala okrugli stol na kojem su ukazali na pozitivne poteze nove vlasti po pitanju ljudskih prava, ali i na propuste koje su, kako je rečeno, najviše osjetili socijalno najugroženiji i marginalizirani - prognanici, osobe s invaliditetom i civilne žrtve rata

Skupu, kojem su nazočili predstavnici civilnih udruga, političkih stranaka i sindikata, a koordinira ga Kuća ljudskih prava, obratio se i Paolo Berizzi iz Delegacije EU u Hrvatskoj. Ocijenio je da je civilno društvo u Hrvatskoj sve jače, pozivajući hrvatske građane da se i dalje zalažu za vladavinu prava te pripremaju za članstvo u EU i pritom budu proaktivni.

Sanja Sarnavka
iz Kuće ljudskih prava navela je da su izravno 's terena' skupili iskustva nevladinih udruga na temelju kojih su zaključili da su u proteklom tromjesečju, od formiranja nove vlasti, uočene naznake pozitivnih promjena u 29 od 112 točaka, što čini četvrtinu zahtjeva Platforme 112.

'Svjesni smo teškog stanja u gospodarstvu, ali napredak Hrvatske ovisi o tome koliko se vladavina prava ugradi u DNA naše zemlje', ocijenila je Jelena Berković iz Gonga.
Navela je da je od 35 zakona, samo jedan - izmjene zakona o javnom okupljanju - prošao zadovoljavajuću i transparentnu proceduru kad je riječ o savjetovanju s civilnim društvom te upozorila na 'zabrinjavajuću tendenciju' upućivanja brojnih zakona u hitnu proceduru u Sabor.

Iz Platforme 112 pak smatraju da bi se hitnost procedure svakako mogla odnositi na ukidanje zakona o ništetnosti, 'čisti populistički potez bivše vlasti', no prioritet im je, kažu, ispunjavanje zahtjeva za temeljitom revizijom sustava oduzimanja poslovne sposobnosti koji se odnosi na 17.000 osoba.

Još se ništa nije poduzelo ni po pitanju 'neprovedivog i uzaludnog' zakona o besplatnoj pravnoj pomoći, a trebalo bi se, smatraju, odustati od naplate parničnih troškova članovima obitelji žrtava rata koje su izgubile parnicu s državom.

Lošim primjerom ističu i prijedlog izmjena zakona o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata jer se time 'potvrđuju rješenja bivše vlasti', a nova vlast se, umjesto na žrtve, usmjerava na one koji izigravaju sustav.

Šime Lučin (SDP) kazao je kako nema potrebu ispričavati se zbog mogućih propusta budući da je prerano da vladajuća koalicija može bitno utjecati na sve što bi željela, ali i dodao kako je posao civilnih udruga 'hvale vrijedan' te da ga trebaju nastaviti.

'Želio bih da se na istom mjestu ponovno sretnemo za šest mjeseci ili godinu dana pa ću onda primiti kritiku, a i sam ću kritizirati što ne valja', rekao je Lučin izrazivši uvjerenje da će se kroz novi Poslovnik Hrvatskog sabora i vanjske članove saborskih radnih tijela osigurati još veći utjecaj udruga civilnog društva u donošenje zakona.

Među udrugama koje čine Platformu 112 su i B.a.b.e., Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI), Centar za mirovne studije, Gong, Pravo na grad, Srpski demokratski forum, Transparency International Hrvatska, Zbor istraživačkih novinara, Zelena akcija i drugi.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi