CLOUDSWEEPER

Znate li koliko vaš e-mail račun vrijedi hakeru?

04.07.2013 u 08:00

Bionic
Reading

Znate li koliko vaš e-mail račun vrijedi nekom hakeru? Koja je njegova cijena na 'crnom tržištu'? Provjerite i saznajte koliko ste zanimljivi hakerima

Koliko nam naši osobni dokumenti vrijede najčešće saznamo kad ih izgubimo i moramo tražiti nove. No koliko nam vrijedi naš e-mail račun?

Brojni hakeri diljem svijeta ulažu golemi trud, vrijeme i znanje kako bi napravili aplikaciju kojom će na što lakši i jednostavniji način ući u e-mail račun.

No koliko to njima zapravo vrijedi?

Sveučilište u Illinoisu razvilo je program Cloudsweeper koji prikuplja i analizira podatke te izračunava koliko vaš Gmail i podaci koje pohranjujete na njemu zapravo vrijede na 'crnom tržištu'.

Kako piše Geek, Cloudsweeper neće zabilježiti nikakve podatke s vašeg računa, ali će vas zamoliti da statističke podatke iz analize ustupite za daljnje istraživanje. Ako ne želite, ne morate, a Cloudsweeper će vam otkriti koliko vaši podaci vrijede.

Program analizira e-mail poruke i traži lozinke, podatke o novim lozinkama, korisničkim imenima i druge podatke vezane uz druge račune.

Sustav potom procjenjuje koliko je svaki od tih podataka vrijedan temeljem podataka koje dobiva sa foruma na kojem se najčešće prodaju takvi podaci pribavljeni ilegalnim putem.

Na cijeni su podaci vezani uz Amazon, Facebook, Twitter, LinkedIn, ali i Yahoo te Apple.

Ako program otkrije neku od lozinki među vašim e-mail porukama, ponudit će vam mogućnost enkripcije te poruke kako biste eventualnom hakeru otežali pristup računu. Za ponovnu dekripciju poruke morat ćete se vratiti na Cloudsweeper.

Nažalost, Cloudsweeper funkcionira samo s Gmailom pa nećete moći provjeriti koliko vrijede neki drugi e-mail računi koje koristite.

No zanimljivo je provjeriti jeste li i koliko interesantni hakerima.