MEĐUNARODNI POTHVAT

Znanstvenici će uskoro moći pratiti zagađenost zraka iz svemira, i to iz sata u sat

11.03.2020 u 07:53

Bionic
Reading

Podaci prikupljeni svakog sata bolje će uhvatiti zagađenje koje se pojavljuje na mahove, poput prometnih gužvi ili elektrana koje se uključuju kako bi zadovoljile povećanu potražnju

Američka svemirska agencija NASA, Europska svemirska agencija (ESA) i Južna Koreja rade na stvaranju 'virtualne konstelacije' instrumenata u svemiru koji će pratiti i bilježiti globalnu kvalitetu zraka na dosad nezabilježenoj razini. Između ostalog, znanstvenici će moći pratiti zagađenje iz svemira iz sata u sat.

Prvi instrument poslan u svemir bio je južnokorejski geostacionarni spektrometar za praćenje okoliša (Geostationary Environment Monitoring Spectrometer, GEMS), lansiran 18. veljače na satelitu koji će također pratiti i površinu oceana.

U NASA-i planiraju u svemir poslati gotovo identičan instrument s komercijalnim satelitom čije je lansiranje zakazano za 2022. godinu, da bi im se ESA pridružila s još dva uređaja, od kojih će prvi biti poslan tijekom 2023.

SLIKE SVEMIRA

NASA je ugasila teleskop Spitzer: Pogledajte neke od njegovih najljepših fotografija

Pogledaj galeriju

Podaci koje će navedeni instrumentarij prikupljati bit će korišteni pri smanjivanju korištenja zagađivača poput dušikovog dioksida, formaldehida i aerosola. Podaci prikupljeni svakog sata bolje će uhvatiti zagađenje koje se pojavljuje na mahove, poput prometnih gužvi ili elektrana koje se uključuju kako bi zadovoljile povećanu potražnju.

Također će biti moguće vidjeti je li zagađenje nastalo na određenom području ili je tamo pristiglo s nekog drugog, kao i prognozirati razine zagađenja.

Dosad korišteni instrumenti mogli su izmjeriti razinu zagađenja zraka jednom dnevno, kad bi prošli iznad određene točke na Zemlji dok kruže oko nje polarnom orbitom sinkroniziranom sa Suncem.

Za razliku od njih GEMS će biti prvi instrument te vrste koji će se kretati geostacionarnom orbitom i stalno pratiti stanje na određenom području.

To će biti Azija, gdje će pratiti razine aerosola i smoga. U NASA-i su zainteresirani za praćenje zagađenja vezana uz naftna i polja plina, brodove i platforme za bušenje, kao i prometne špice u Sjevernoj Americi, dok se u ESA-i nadaju poboljšati preciznost dnevnih prognoza kvalitete zraka u Europi i sjeveru Afrike.

Uz to, prikupljeni podaci pomoći će u boljem razumijevanju niza čimbenika povezanih s kvalitetom zraka koji utječu na zdravlje ljudi, piše Verge.