FOREVER YOUNG

Znanost u laboratoriju zaustavila starenje

  • Autor: NJD
  • Zadnja izmjena 04.11.2011 18:50
  • Objavljeno 04.11.2011 u 15:04
starica

starica

Izvor: tportal.hr / Autor: MUP

Američki su znanstvenici u laboratoriju kod miševa uspjeli zaustaviti ključne znakove starenja - boranje kože, opadanje mišićne mase i razvoj katarakta, odnosno očne mrene

Rezultate, predstavljene u novom broju časopisa Nature, tim je postigao tzv. ispiranjem umirovljenih stanica koje su se prestale dijeliti, a koje se nakupljaju starenjem. Stručnjaci vjeruju da bi tehnika mogla biti vrlo korisna u skrbi o starijim ljudima.

U studiji su istraživane staračke stanice koje imaju važnu ulogu u sprečavanju napredovanja tumora. One se iz organizma čiste djelovanjem imunološkog sustava, no unatoč tome njihov se broj s vremenom povećava. Istraživači procjenjuju da ih kod vrlo starih ljudi ima oko 10 posto.

Znanstvenici klinike Mayo u SAD-u osmislili su tehniku kojom su uspjeli uništiti sve staračke stanice kod genetski modificiranih miševa. Pokusne životinje starjele su puno brže nego što je uobičajeno, a kada su dobile lijek, staračke stanice su odumirale. Istraživači su pratili tri simptoma starenja: stvaranje očne mrene, gubitak mišićnog tkiva i gubitak masnog sloja ispod kože koji je čini glatkom.

Znanstvenici kažu da je napredak tih simptoma dramatično odgođen kada su životinje tretirane lijekom. Kada je pripravak davan miševima koji su već ostarjeli, njihove su se mišićne funkcije značajno popravile.

'Nikada nisam vidio nešto takvo', rekao je jedan od istraživača dr. James Kirkland

'Bili smo jako iznenađeni vrlo snažnim utjecajem lijeka. Ja stvarno mislim da je ovo vrlo značajno', izjavio je drugi član ekipe dr. Jan van Deursen i dodao: 'Vrlo sam optimističan i vjerujem da će otkriće imati važan utjecaj na starenje. Nitko ne želi živjeti dulje ako će kvaliteta njegova života biti lošija.'

Tretman nije imao učinka na životni vijek, no znanstvenici ističu da bi to moglo biti povezano s činjenicom da su u studiji korišteni genetski modificirani miševi.

Dr. Jesus Gil iz Vijeća za medicinska istraživanja rekao je da je rezultate potrebno 'uzeti s malo opreza, jer se radi o preliminarnoj studiji'. No ipak smatra da je studija fascinantna jer pokazuje da, ako se oslobodimo staračkih stanica, možemo poboljšati fizičke osobine povezane sa starenjem i poboljšati kvalitetu života starijih ljudi.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi