Drink&Talk

Živcira vas kad netko koristi mobitel dok razgovarate? Evo domaće aplikacije koja bi vam mogla pomoći

06.10.2021 u 11:51

Bionic
Reading

Pobjednici IM Hackatona zagrebačke tvrtke Ingemark razvili su potpuno funkcionalnu aplikaciju osmišljenu kako bi vlasnici mobitela uređaje što dulje držali na stolu, umjesto u rukama

Phubbing je izraz koji opisuje čin ignoriranja svijeta i ljudi oko nas fokusiranjem na tehnologiju, najčešće pametne telefone, što s pravom može zanimati osobe s kojima smo u društvu.

Kako bi doskočili ovom čestom problemu, u zagrebačkoj IT trtci Ingemark odlučili su organizirati vlastiti IM Hackathon s ciljem izrade aplikacije koja će vlasnice i vlasnike pametnih telefona natjerati da u određenom razdoblju ne podižu uređaj sa stola. Ako to ipak učine, moraju platiti piće za cijelo društvo.

Na hackaton, organiziran u suradnji s Rochester Institute of Technology Croatia (RIT Croatia), prijavilo se 11 timova s 27 sudionika. Imali su rok od pet dana za osmišljavanje kompletnog rješenja.

To je uspjelo učiniti šest timova, među kojima je kao najbolji odabran rad tima Undfined, kojeg su činili Filip Bel i Jakov Glavina.

Drink&Talk, kako je nazvano pobjedničko rješenje, izrađeno je u React Java Scriptu i potpuno je funkcionalno.  Uskoro će biti dostupno u Googleovoj trgovini aplikacijama Play i Appleovom App Storeu za besplatno preuzimanje.

Drugo mjesto pripalo je timu Muzics (Josip Mužić i Ida Marija Mužić), koji su svoje rješenje radili u Flutteru. Treće mjesto osvojio je tim Propeller (Robert Horvat i Alen Karlovčec), čije je rješenje rađeno za operativni sustav iOS.

Pobjedničkom timu pripalo 8.000, drugoplasiranom 5.000, a trećeplasiranom 2.000 kuna.