SINKRONICITET

Zemlja usporila, internet poludio

  • Autor: M. W.
  • Zadnja izmjena 02.07.2012 11:20
  • Objavljeno 02.07.2012 u 11:20
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Kako bi se uskladili sa solarnim vremenom, satovi su pomaknuti za jednu sekundu. Zbog toga su se u problemima našli Gawker, LinkedIn, Mozilla, Reddit, StumbleUpon i mnogi drugi siteovi

Dodavanje takozvane 'prijestupne sekunde' nije bilo neočekivano, piše The Forbes. Najavio ju je prije više mjeseci International Earth Rotation and Reference Systems Service, institucija koja se brine o tome da satovi diljem svijeta budu usklađeni.

No čini se kako su brojni sistemski administratori diljem svijeta na to zaboravili, pa su morali tijekom vikenda krpati siteove kako znaju i umiju.

Prijestupna sekunda stvorena je 1972. godine, kako bi bilo usklađeno atomsko sa solarnim vremenom. Otada su atomski satovi pomaknuti za ukupno 25 sekundi naprijed. Zadnji put to se dogodilo 31. prosinca 2008. godine.

Prijestupne sekunde isprva nisu bile problem. Računala su se prilagođavala tako što su krajem dana oduzimala sekundu na svojim satovima. No zbog rasta mreže i uspona globalnih internetskih kompanija usklađivanje je postalo ključno.

Ako bi računala u nekoj tvrtci bila neusklađena za samo jednu sekundu, puno toga bi moglo poći po zlu - recimo, moglo bi doći do gubitka e-maila i podataka.

Zbog prijestupne sekunde dodane 2005. Google je imao dovoljno problema da se potrudi osmisliti pametno rješenje. Umjesto dodavanja sekundi odjednom, dodavao je milisekunde tijekom dana.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi