SPOT THE STATION

Želite pratiti Međunarodnu svemirsku postaju? Ova aplikacija će vam pomoći

06.11.2023 u 10:21

Bionic
Reading

Službena NASA-ina aplikacija za lov na ISS dostupna je na Androidu i iOS-u

Obožavatelji svemira koji pokušavaju 'uloviti' Međunarodnu svemirsku postaju dobili su vrlo koristan digitalni alat.

Američka svemirska agencija NASA lansirala je aplikaciju 'Spot The Station' pomoću koje korisnici mogu pratiti položaj Međunarodne svemirske postaje. Aplikacija je dostupna na iOS-u i Androidu.

Spot The Station unapređuje istoimenu web stranicu, pružajući dodatne opcije i informacije za proširenje iskustva praćenja Međunarodne svemirske postaje (ISS), piše Space.com.

'Sučelje u proširenoj stvarnosti olakšava lociranje postaje i daje opcije za snimanje i dijeljenje slika i videa u stvarnom vremenu. Uz snagu proširene stvarnosti, ugrađeni kompas aplikacije pokazat će gdje je stanica - čak i ako ste na drugoj strani planeta. Korisnici se također mogu prijaviti za mobilne obavijesti o nadolazećim prilikama za 'lov' na temelju svoje točne lokacije.

Aplikaciju je izradio Program međunarodne svemirske postaje u NASA-inoj Upravi za svemirske operacije i Centru izvrsnosti za suradnju u inovacijama. 'Spot the Station' koristi otvoreni kod, što znači da mu javnost može pristupiti, mijenjati ga i prilagoditi ga za sebe te dati povratne informacije razvojnim programerima.

'Čak i nakon 23 godine kontinuirane ljudske prisutnosti na Međunarodnoj svemirskoj postaji, nevjerojatno je uzbudljivo vidjeti stanicu kad pogledate prema nebu', rekla je Robyn Gatens, direktorica Međunarodne svemirske postaje u NASA-inom sjedištu u Washingtonu.

Službeno izdanje 'Spot the Station' dolazi samo mjesec dana prije 25. godišnjice ISS-a, danu spajanja modula Zarya i Unity.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite li dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'