TEHNO SAVJETI

Želite anonimno slati e-poštu? Upotrijebite jedan od ovih pet trikova

10.09.2019 u 10:32

Bionic
Reading

Kakav god razlog imali za prikrivanje identiteta pri slanju e-mailova, vjerujemo kako je dobar i opravdan. Pokazat ćemo vam trikove kako to učiniti, a vi ih nemojte zlorabiti

Lako je poslati e-poštu i pritom prikriti svoj identitet ako upotrijebite jedan od ovih pet trikova.

1) Upotrijebite potrošni korisnički račun za e-mail i VPN

Na servise za webmail poput Gmaila možete se prijaviti, a da pritom ne otkrijete podatke po kojima bi vas mogli prepoznati. Nije loše imati takvu adresu kako biste ju mogli ostavljati na servisima koji traže adresu e-pošte kako biste se mogli registrirati, ali i kako biste mogli slati e-poruke anonimno.

Gmail je dobra opcija i zato što je IP adresa s koje e-mailovi pristižu u stvari adresa Googleovih web poslužitelja, ne vaša osobna, tako da će oni koji vas žele otkriti doći tek do lokacije gdje se ti poslužitelji nalaze. Ipak, imajte na umu kako je vaša IP adresa ipak pohranjena u Googleovom sustavu, i da će ju vjerojatno morati predati ukoliko vlasti to od njih zatraže.

KRATKI SAVJET

Evo kako možete najsigurnije i najbrže zaključati svoj PC

Pogledaj galeriju

Kako se dodatno zaštititi? Koristite virtualnu privatnu mrežu (virtual private network, VPN)! Ako si to možete priuštiti, svakako koristite VPN servis s dobrom reputacijom umjesto besplatnih.

Koristite li VPN, kad pošaljete e-poštu s korisničkog računa pri Gmailu Googleov web poslužitelj se neće pojaviti blizu vaše lokacije, a Google će vlastima moći predati tek IP adresu servisa za VPN, ne i vašu. A dobar servis za VPN ne pohranjuje vašu IP adresu.

2) Koristite aplikaciju za e-poštu i VPN

Ne odgovara vam korištenje webmaila? Evo što trebate poduzeti kako biste mogli koristiti aplikaciju za e-poštu anonimno:

  • Napravite potrošnu e-mail adresu (na Gmailu, Yahoo Mailu, GMX-u i tome slično).
  • Instalirajte Thunderbird ili drugu besplatnu aplikaciju za e-poštu.
  • Instalirajte VPN i povežite se s njim.

Nakon toga uključite VPN i provjerite koristi li vaše računalo udaljenu IP adresu. Pri slanju pošte koristite potrošnu e-mail adresu. Tako će se u poslanoj pošti prikazivati IP adresa VPN servisa kojeg koristite, ne vaša osobna.

3) AnonEmail

AnonEmail anonimni je servis za e-mail iza kojeg stoji AnonyMouse, a koji prikriva pošiljatelja tako što za slanje koristi niz nasumce odabranih čvorišta. Pritom će određeno vrijeme pričekati prije slanja e-pošte, kako vas se ne bi moglo otkriti po vremenu slanja, lokaciji i tome slično.

Trebate unijeti primatelja, naslov i kratku poruku u običnom tekstu te kliknuti na Send Anonymously. Za svaki slučaj, ne koristite ovaj servis za slanje bilo čega što smatrate osjetljivim, niti za obavljanje ilegalnih aktivnosti. Potonje ne preporučamo općenito.

PRIVATNOST I SIGURNOST

Četiri načina na koje možete saznati je li vam netko kopao po računalu

Pogledaj galeriju

4) Cyber Atlantis

Cyber Atlantis je još jedan servis za slanje e-pošte anonimno koji uklanja vašu IP adresu. Možete na njemu upogoniti PGP enkripciju kako biste dodatno zaštitili sadržaj poruke. Naime, moći će ju pročitati samo osoba kojoj ćete poslati odgovarajući enkripcijski ključ.

5) ProtonMail

ProtonMail je dobar odabir ako trebate anonimni servis za slanje e-pošte u dva smjera. Između ostalog, nudi enkripcijsku zaštitu od pošiljatelja do primatelja i za pohranjene poruke, kao i zaštitu od hakera.