DODATNA SIGURNOST

Zaštitite svoju bežičnu mrežu - tapetama

05.09.2013 u 13:21

Bionic
Reading

Ako sumnjate da vam susjed krade signal bežične mreže, možete promijeniti lozinku. Ili nabaviti nove tapete

Kada su tek pojavili routeri koji su omogućavali bežičnu mrežu i za kućne korisnike, rijetki su znali da bežičnu mrežu moraju zaključati posebnom lozinkom. Tako je bilo moguće šetati se gradom i surfati na tuđi račun.

No danas su otvorene mreže rijetke i ograničene najčešće na javne mreže koje nisu poznate po svojoj sigurnosti. Ali zaključavanje mreže i osmišljavanje komplicirane lozinke nije garancija da će bilo koja mreža biti u potpunosti sigurna od neovlaštenih upada.

Zato su ekipe iz francuskog Instituta Polytechnique de Grenoble i Centre Technique du Papier razvile metapaper - tapetu koja filtrira radiovalove na određenoj frekvenciji i tako ograničava njihovo širenje, javlja Brit.co.

Pojednostavljeno, metapaper može zaustaviti širenje signala bežične mreže, odnosno blokirati bilo kakav pokušaj ulaska signala mobitela ili Wi-Fi-ja u neki prostor.

Metapaper
se postavlja poput bilo koje tapete na zid, a može se postaviti i kao podloga za drugu ukrasnu tapetu. Također, tehnologija koja se koristi za blokiranje signala može se ugraditi i u gipsane ploče, drvo te čak podne obloge.

Autori metapapera ističu kako bi se njihov proizvod mogao koristiti u javnim prostorima poput bolnica ili kinodvorana da bi se ograničilo korištenje mobilnih telefona, ali isto tako može se koristiti i u restoranima, sobama za sastanke ili stanovima.

I dok će metapaper blokirati prolazak Wi-Fi i GSM signala, radio i televizijski signal bez problema će i dalje pronalaziti put do uređaja.

Osim što pruža dodatnu zaštitu, metapaper je napravljen od recikliranih materijala te se može bez problema reciklirati kad odlučite da vam više nije potreban.

Prava na proizvodnju kupila je finska tvrtka Ahlstrom koja predviđa da metapaper ne bi u konačnici trebao koštati više od prosječne tapete.

Kada će točno ona biti dostupna u prodaji, još nije poznato. Prve najave govorile su 2013. godine, no iz finske tvrtke ističu da se metapaper još uvijek nalazi u fazi razvoja.