TOUCHE

Zasloni na dodir postaju pametniji

  • Autor: M. W.
  • Zadnja izmjena 07.05.2012 11:11
  • Objavljeno 07.05.2012 u 09:29
pametna kvaka

pametna kvaka

Izvor: Promo fotografije / Autor: Carnegie Mellon

Disney i Sveučilište Carnegie Mellon razvili su Touche, sučelje koje podržava više pokreta odjednom i može biti dodano na postojeće zaslone osjetljive na dodir i druge objekte, uključujući i 'pametne kvake'

'Pametna kvaka', piše CNET, reagira ovisno o tome kako i čime ju dodirnete. Dva prsta, i na njoj će se pojaviti znak 'Vraćam se brzo'. Kružni zahvat cijelom rukom, i vrata će se zaključati.

Novo sučelje reagira na niz pokreta koje sadašnji zasloni osjetljivi na dodir ne prepoznaju, povećat će količinu i vrstu informacija koje ćemo moći unositi u pametne telefone, a može štošta - u rasponu od površine stola do dijelova tijela - pretvoriti u uređaje za unos podataka za računalo.

Recimo, kauč koji pali TV u trenutku kad sjednete na njega i isključi ga ako zaspite. Stol bi mogao postati osjetljiv na pokrete, pa u restoranima prikazivati jelovnike ili ukloniti potrebu za mahanjem konobaru. Glazbu na digitalnim playerima gasit ćete približavanjem prsta usnama.

Nije nezamisliva budućnost u kojoj uređaji uopće neće imati zaslon ili dugmad, već će se u potpunosti primati zapovijedi putem pokreta ljudskog tijela.

Sadašnji kapacitivni zasloni osjetljivi na dodir obično funkcioniraju kao binarni sustav - ili dodirujete zaslon ili to ne činite. Inženjeri iz Disneyja i Carnegie Mellona otišli su korak dalje. Razvili su sustav koji više puta mjeri povratnu voltažu vašeg dodira, što za posljedicu nudi veći raspon frekvencijskih vrijednosti.

Ta tehnika, nazvana Swept Frequency Capacitive Sensing, omogućuje primanje više informacija i rad s različitim vrstama pokreta. Stoga ćete moći komunicirati s digitalnim uređajima tako što ćete ih hvatati ili štipkati.

Pogledajte video u kojem je objašnjeno kako funkcionira SFCS:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi