ENKRIPCIJA U TRENU

Zaključajte dokumente prije pohranjivanja na Dropboxu

01.08.2013 u 08:00

Bionic
Reading

Za one koji se žele dodatno osigurati da njihovi osjetljivi dokumenti ne dođu u krive ruke dok su pohranjeni na Dropboxu najjednostavnije je rješenje instalirati 'sigurnog redovnika'

Bez obzira na to koliko nas različiti internetski servisi uvjeravaju da su 'uložili poseban napor' kako bi zaštitili naše podatka ili dokumente, uvijek postoji opasnost da neki haker probije vašu šifru ili sigurnosni sustav i dođe do vaši dokumenata.

Kako biste se dodatno osigurali, uvijek možete kodirati odnosno enkriptirati sve što pohranjujete na Dropboxu, no to može biti naporno i dugotrajno.

Lifehacker je pronašao jednostavniji način u obliku simpatičnog SafeMonka.

SafeMonk je sigurnosno rješenje koje automatski enkriptira dokumente pohranjene u posebnoj SafeMonk mapi unutar vašeg Dropbox računa. Bilo tko tko uđe u vaš Dropbox račun neće imati pristup dokumentima u SafeMonk mapi ukoliko nema instaliran SafeMonk na svom računalu i vaše odobrenje za pristup.

Naime, nakon instalacije SafeMonka na računalo, korisnik dobiva jedinstveni pristupni ključ koji mu omogućava pristup svim dokumentima koje SafeMonk enkriptira na njegovom računu.

SafeMonk se nakon instalacije smjesti u obliku ikone budističkog redovnika u traku sa zadaćama. Ukoliko je ikona narančasta, ulogirani ste u SafeMonk i sustav funkcionira. Ako nije, vaši dokumenti neće biti enkriptirani.

Nakon što se ulogirate u SafeMonk, ulogirajte se u Dropbox i smjestite sve 'osjetljive' dokumente u mapu SafeMonk. Sve dok ste ulogirani u SafeMonk, imate pristup i osjetljivim podacima. Ne morate upisivati nikakve dodatne lozinke.

Osim s računala, osjetljivim podacima u SafeMonk mapi možete pristupiti i s mobilnih uređaja zahvaljujući SafeMonk aplikaciji.

Želite li ipak podijeliti neke od osjetljivih dokumenata s drugim osobama i one će morati instalirati SafeMonk na svojim računalima. Drugi korisnik vam potom šalje zahtjev za pristupom određenom dokumentu koji vi možete odobriti ili odbiti. Isto tako, možete u bilo kojem trenutku nekome uskratiti pristup svojim dokumentima, iako ste mu ga ranije odobrili.

Ukoliko radite na osjetljivim dokumentima i ne želite riskirati da postanu dostupni bilo kome, ovo bi moglo biti zanimljivo rješenje za vaše probleme. A i besplatno je.