TEHNO RECENZIJA

Zaigrali smo: Destiny 2 je prešišao kolosalnog prethodnika

28.09.2017 u 09:03

Bionic
Reading

Nakon nekoliko godina učestalih DLC-a, hrpe konstruktivnih i nešto manje konstruktivnih kritika brojnih igrača, Bungie je konačno izdao nastavak visokobudžetne pucačine Destiny. Pitanje je isplati li ga se zaigrati

Iako osobno nikad nisam bio opsjednut fenomenom Destinyja, uvijek me fascinirala posvećenost njegovih igrača. Destiny 2 napravljen je kako bi proširio bazu vjernih sljedbenika i u svoj digitalni svijet povukao čim više gejmer koji nemaju baš prevelik broj online prijatelja.

O čemu se radi?

Destiny je, naime, oduvijek bio hibridni masivni multiplayer u kojem je najveći užitak igrati s prijateljima. Iz čistog tehničkog gledišta igra je oduvijek bila svojevrsna kombinacija kasina i pucačine iz prvog lica - koristeći formulu koju je više puta uspješno obradio Borderlands. Destiny 2 ovu tradiciju nastavlja s time da nastoji povući i solo igrače, nudeći im online iskustvo bez prevelikog oslanjanja na stalno društvo.

Jedino pitanje koje se uz sve spomenuto valja zapitati je polazi li mu to za rukom. Početak Destinyja orkestriran je oko kampanje za jednog igrača koja kroz deset sati potrebnih za završavanje daje dosta solidnu ideju o tome što vas u budućnosti zapravo čeka. Kao i svaka dobra online igra, Destiny 2 orkestriran je oko stvari koje radite s drugim igračima te se kao takav usredotočuje na brojna dobro isprobana dizajnerska rješenja.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Bungie

Javne aktivnosti žarišta su na kojima ćete dosta često moći naići na brojne igrače željne dobre stare suradnje. Zadaci u javnim eventovima variraju od uništavanja nečeg velikog do uništavanja velikog broja nečeg malog. Tematski, naravno, sve je uobličeno u zbilja zabavni format koji igračima omogućuje da završe događaj bez previše živciranja i razmješteni su po mapama na kojima igrate kampanju. 

Dost' lijepo

Ono što me najviše oduševilo kod Destinyja 2 njegova je nepokolebljiva predanost estetici. Svjetovi koje sam tijekom kampanje za jednog igrača proputovao bili su toliko lijepi da sam se na više navrata zaustavio i ostao zadivljen. Brojne planete našeg i par susjednih sunčevih sustava i dalje posjećujete u istrošenim čizmama guardiana s time da ovog puta raspolažete sa tri karakteristične klase od kojih svaka ima tri podklase. Stil igre svake od njih očaravajuće je zabavan i što je najzanimljivije, neminovni prolazak kroz levelanje začudo nije pretjerano naporan.

Kraj nije kraj

Najbolji dio igre zapravo se otvara nakon završetka kampanje. Ovdje zapravo u centralni fokus ulazi društveni aspekt igre. Kompetitivni multiplayer prisutan je u Crucibleu, a timovi se mogu okušati u izazovnim udarima ili raidovima. Raidovi su definitivno najjači argument zašto biste se odlučili za formiranje klana, odnosno fireteama (fensi naziv za grupu igrača). Riječ je o ogromnim nivoima koji su napravljeni specifično za grupe igrača. Ta mjesta inzistiraju na kooperaciji među članovima grupe, a 'soliranje' obično naplaćuju smrću.

Iako centralni fokus Destinyja leži u hrpi fantastično smišljenog oružja, najveći užitak definitivno od suradnje s prijateljima. Ono što je mene osobno oduševilo je koliko malo pritiska igra stavlja na igračev izbor. Želite raditi grupne eventove? Ne da vam se žuriti u raidove? Nema problema.

Radnja? Kakva radnja?

Još jedna stvar koju bi prije kraja vrlo rado htio naglasiti je priča. Kampanja u Destinyju 2 pisana je užasno, likovi su banalni, a tu i tamo se pronađe i par nezanimljivih trenutaka. Koliko god ja kukao, istina je da je ona i dalje bolja od radnje iz prvog Destinyja. Likovi su ovdje barem zanimljivi i smiješni. Što je još bolje, Destiny 2 se u brojnim slučajevima zna i šaliti, što je zbilja jako dobra stvar. Uostalom, ako radim nešto epsko želim da me to zbilja zabavlja. Na kraju dana Destinyju 2 je to zbilja pošlo za rukom.

Kupiti ili ne?

Jedino pitanje je preporučam li vam da za multiplayer pucačinu koja će dobiti još hrpu (plaćenog) DLC sadržaja iskeširate nešto više od 400 kuna? Iskreno, to ovisi o tome imate li uz sebe društvo s kojim ćete igrati. Ako imate društvo koje želi igrati Destiny 2, očekujte izvrsno iskustvo. Ako preferirate solo igru, D2 je i dalje dobar, samo možda ne toliko da biste na njega potrošili toliko puno novca.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Bungie
  • Ime: Destiny 2
  • Žanr: Online FPS
  • Proizvođač: Bungie
  • Izdavač: Activision
  • Platforme: PlayStation 4, Xbox One, PC

plus:

  • hrpa aktivnosti
  • atmosfera
  • grafika

minus:

  • za poptuno iskustvo trebat će vam prijatelji
  • priča
  • +2
Slike iz igre Destiny 2 Izvor: Screenshot / Autor: Bungie