DIGITALNI ZAGREB

Zaggy Space osmislio rješenje za prikaz raspoloživosti i rezervacije gradskih prostora

27.11.2023 u 09:11

Bionic
Reading

U vremenu kada digitalizacija neumoljivo definira način na koji živimo, radimo i komuniciramo, Grad Zagreb je u suradnji sa Zagrebačkim inovacijskim centrom (ZICER) realizirao projekt HACKL – Hackathon za otvoreni Zagreb

Ovaj trodnevni maraton kreativnosti i tehnologije nije samo odraz trenutne digitalne revolucije već i katalizator promjena koje će oblikovati urbanu budućnost Grada. HACKL - Hackathona za otvoreni Zagreb, koji je odjeknuo prostorima Zagrebačkog inovacijskog centra ovog vikenda, od 24. do 26. studenog 2023., rezultirao je inovativnim rješenjima koja su pružila novi pogled i perspektivu u kreiranju digitalne budućnosti metropole.

Prvi dan Hackhatona započeo je predstavljanjem koncepta, cilja projekta i mentora, a potom su timovi krenuli razvijati rješenja. Frane Šesnić, direktor ZICER-a zamjenik pročelnika Gradskog ureda za mjesnu samoupravu, promet, civilnu zaštitu i sigurnost, Josip Juranek, Filip Jurišić, voditelj podružnice Zagrebački digitalni grad te Vojkan Gavrilović, voditelj razvoja poslovanja za lokalnu i regionalnu samoupravu GDi obratili su se sudionicima riječima podrške te zaželjeli sreću u kreiranju inovativnih rješenja za digitalni Zagreb.

Programeri, dizajneri, studenti, ekonomisti, osnivači startupova, urbanisti, novinari, IT-evci i tehnološke entuzijasti okupili su se na jednom mjestu s ciljem kreiranja i predstavljanja najinovativnijih rješenja, uhvativši se u koštac s izazovom transformacije javnih prostora Zagreba.

Kulminacija događanja odvila se trećeg dana kada su sudionici otkrili i prezentirali svoje ideje. HACKL je drugi u nizu gradskih hackathona kojim su se, uz uključivanje šire javnosti i stručnih krugova, razvila javna gradska IT rješenja.

Zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba, Luka Korlaet izrazio je zadovoljstvo i entuzijazam u vezi s podrškom projektu koji predstavlja prekretnicu u digitalizaciji gradske uprave.

'Ovaj Hackathon posvećen je temi koja je od krucijalne važnosti za Grad Zagreb, a to je bolje upravljanje gradskim prostorima. Točnije, diljem grada ima 225 prostora Mjesne samouprave čija je iskorištenost otprilike 35 posto, a ova radionica je trebala adresirati bolje i efikasnije popunjavanje slobodnih prostora Mjesne samouprave', rekao je zamjenik Korlaet.

Dodao je kako su natjecateljski timovi izvrsno postavili i koncepte i rješenja tih koncepata. 'Radi se o funkcionalnim rješenjima i rješenjima koja su vrlo jednostavna i intuitivna za korištenje', istaknuo je zamjenik. Naglasio je kako će Grad Zagreb s pobjedničkim timom Zaggy Space dogovoriti daljnju suradnju, a predstavljena aplikacija će se razviti u rješenje koje će Gradu Zagrebu služiti za bolje korištenje prostora Mjesne samouprave.

  • +20
HACKL - Hackhaton za otvoreni Zagreb Izvor: Licencirane fotografije / Autor: ZICER

Pročelnik Službe za informacijski sustav i tehničke poslove Grada Zagreba, Dražen Lučanin, istaknuo je: 'Ovim HACKL-om, drugim po redu u organizaciji Grada Zagreba željeli smo pokrenuti bržu digitalizaciju procesa korištenja mjesne samouprave. Riječ je o jako puno prostora diljem Zagreba, a mi želimo olakšati građanima otkrivanje tih prostora. Svjedočili smo desetak raznolikih pristupa I kreativnih rješenja, koji su pokazali iz koliko kuteva se može pristupiti ovom izazovu, kreiranju najboljeg rješenja koje gradske prostore uvodi u digitalno doba.'

Povjerenstvo, koje su činili istaknuti stručnjaci Andro Pavuna, Maja Šparica, Mario Mucala, Aleksandar Gavrilović i Tonko Bogovac, dobilo je nimalo jednostavan zadatak odabrati najbolje među najboljima. Kriteriji su bili: inovativnost, korisnost, doprinos novom digitalnom obliku Grada, ali i prezentacijske vještine.

'Mjesnu samoupravu vidimo kao središta društvene aktivnosti u kvartovima, a prostore kojima raspolažu kao okosnicu približavanja i otvaranja prema građanima. U tom će cilju veliku pomoć predstavljati inovativni projekt baziran na kreativnim i progresivnim digitalnim rješenjima te smo uvjereni kako će povećati vidljivost prostora mjesne samouprave i olakšati njihovo korištenje', kazao je Andro Pavuna, pročelnik Gradskog ureda za mjesnu samoupravu, promet, civilnu zaštitu i sigurnost.

Slavlje u timu Zaggy Space u sastavu Neven Plačec, Helena Balenović, Filip Visinski i Andro Jukić Nuhanovićo odjeknulo je kada su proglašeni za pobjednike HACKL-a, a njihova inovacija u području digitalizacije gradskih prostora nagrađena je s 3.000,00 eura: 'Ovo priznanje je potvrda našeg truda i inovativnog pristupa rješenju problema. Radujemo se što ćemo, u suradnji s Gradom Zagrebom, svoje rješenje razviti do krajnje implementacije i tako doprinijeti digitalnoj infrastrukturi grada.'

Tim Offset Concepts sa članovima Matko Antun Bekavac i Barbara Slopko, osvojio je drugo mjesto, predstavljajući rješenje nagrađeno s 2.000,00 eura. Brončano treće mjesto je osvojio tim Prostor.Plus, čiji su članovi Ivan Maksan, Marko Banušić, Stjepan Drmić, Larry Tomac i Jakov Jakovac dobili nagradu u iznosu od 1.000.00 eura.

Kako će izgledati sljedeći Hackathon, koji su planovi i koje nas promjene očekuju, podijelio je Frane Šesnić, direktor ZICER-a:

'Izuzetno sam ponosan na rezultate koje smo postigli tijekom ovog izdanja HACKL-a i zahvaljujem svim sudionicima, mentorima i partnerima koji su uložili svoje znanje i strast u realizaciju ovog događaja. Čestitke svim sudionicima, a posebno prvoplasiranom timu na genijalnom inovativnom rješenju. Pred nama je uzbudljiva godina jer planiramo daljnje korake kako bismo pobjednička rješenja pretvorili u stvarne aplikacije koje će naši građani moći koristiti u svakodnevnom životu. Siguran sam kako imamo rješenja na svjetskoj razini.'

Vojkan Gavrilović, voditelj razvoja poslovanja za lokalnu i regionalnu samoupravu GDi ističe kako je iznimno zadovoljstvo biti iznova pokrovitelj ovog vrijednog i kreativnog događanja. Ova tema je dodatno ukazala na postojeću problematiku kojom se Hackathon bavi, a to je upravljanje gradskim prostorima.

Sva su rješenja, navode iz ZICER-a, bila vrlo zanimljiva i dala pogled kako brzo, efikasno i transparentno pružiti alate koji će omogućiti kvalitetnije upravljanje prostorom. I ne samo upravljanje prostorom nego i povezivanje tri čimbenika: gradska uprava, gradski prostori i građani. 'Ovo je priča o digitalizaciji i potrebi digitalizacije koja enormno ubrzava proces, podiže postojeće kapacitet i pokazatelj kako idemo u pravom smjeru ka digitalnoj transformaciji', navode iz ZICER-a koji poziva građane da se aktivno uključe u ovu digitalnu revoluciju koja može preobraziti urbanu sredinu i obilježiti budućnost svakodnevice Zagreba i okolice.

Tportal i je na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal ovdje i kliknite 'Prati'.