TAJNA MUMIJA

Zabluda je da kosa i nokti rastu i dalje nakon smrti

17.11.2011 u 10:37

Bionic
Reading

Većina ljudi čula je da kosa i nokti rastu na mrtvacu, ali nokti na mumijama nisu dugi zbog posmrtnog rasta, već stoga što se tkivo na prstima nakon smrti skupilo

Malo je onih koji su nekoliko dana izbliza promatrali leš. No gotovo su svi čuli da kosa i nokti rastu na mrtvacu. Čak i nokti na mumijama izgledaju neprirodno dugi. Koji je tome razlog?

Dioba stanica postupak je kojem je potrebna energija. Kosa se sastoji od mrtvih rožnatih stanica, korneocita, koje potječu od živih stanica kože i koje se stvaraju u korijenu kose. Staničnom diobom na tom se mjestu izgrađuju nove rožnate stanice koje istiskuju stare. Tako raste kosa.

Do tog postupka dolazi samo ako postoje hranjive tvari, za čiji je prijenos zadužen krvotok. Kod mrtve osobe prijenos se tvari ne može odvijati jer srce više ne kuca te stanična dioba i rast prestaju.
Nokti rastu na sličan način: tvrda ploča nokta nastaje od stanica matrice nokta koja se u obliku polumjeseca vidi kroz nokat. I na tom mjestu nakon stanične diobe nove stanice istiskuju stare. Kad srce prestane kucati, nokti više ne rastu. A razlog što mumije imaju duge nokte nalazi se u činjenici da se meso na prstima polagano skuplja.