A NEMA TAJNI

Za ove Microsoftove aplikacije i usluge niste znali

16.11.2014 u 08:16

Bionic
Reading

Još 2009. godine, softverski div iz Redmonda je kreirao poseban program za zaposlenike nazvan The Garage. Kako prenosi stranica MakeUseOf.com, osnovni moto projekta je bio 'činiti epična s*anja!'. U 'garaži', Microsoftovi zaposlenici su mogli dijeliti otkačene ideje jedni s drugima i eventualno ih i realizirati

Od projekata koji su ugledali svjetlo dana van 'garaže' posebno vrijedi izdvojiti OfficeTalk, poseban komunikacijski micro-blogging alat za Windows Server 2008, Conversation Translator alat za Lync 2010 i Mouse without Borders, alat kojim je moguće kontrolirati do četiri računala jednom tipkovnicom i računalnim glodavcem.

No, Microsoft Garage radi na mnogo više projekata odjednom, nekih napravljenih iz znatiželje, drugih radi istraživanja. Više o njima je moguće pronaći na ovom linku

Osim 'garaže', značajniji (uvjetno rečeno 'ozbiljniji') dio posla vezan uz istraživanje i razvoj se odvija u Microsoft Research pogonima. Uz više od tisuću znanstvenika i inženjera, pokriva se više od 500 različitih područja istraživanja.

Tu su nastali eksperimentalna društvena mreža Socl, Photosynth alat za izradu 3D panorama, edukacijski alat ChronoZoom i još mnogo toga.


Istovremeno, Tina Siber sa stranice MakeUseOf.com navodi i kako se ne smije zaboraviti na Microsoft Virtual Academy program obrazovanja u IT segmentima, koji funkcionira poput platforme Coursera.

Prednosti korištenja Microsoftovih usluga je uistinu mnogo, no veliki problem u tom svijetu jest veliki fokus na SAD. Ostatak svijeta će, primjerice, za besplatnu podršku i održavanje računala morati pričekati izgradnju lokalnih Microsoft Store trgovina. Sretnici koji žive u blizini tih lokacija svoje računalo mogu odnijeti na besplatnu dijagnostiku, uklanjanje virusa i općenito sređivanje. Ostali mogu pokušati iskoristiti kompanijin online Fix it servis.