APSURD NOVE PRAVDE

Za jedan bod studentica građevine mora platiti 2500 kn!

građevinski studenti

građevinski studenti

Izvor: Cropix / Autor: Admir Buljubasic

Vijeće Građevinskog fakulteta jučer je studentima koji su se pobunili protiv iznenadne promjene uvjeta studiranja i plaćanja školarina ponudilo određene ustupke koji su dijelu njih bili prihvatljivi pa su odustali od daljnjih prosvjeda, međutim za najmanje 200 studenata ponuda ni na koji način nije riješila problem

Vodstvo Fakulteta u srijedu je na sjednici donijelo odluku kojom je studentima ponudilo tzv. dekanski rok, odnosno izvanredni ispitni rok na kojem bi studenti mogli položiti još jedan ispit. No budući da je rok po hitnom postupku određen već za danas ujutro, prije sutrašnjeg roka za plaćanje školarina, na njega su mogli izaći samo oni koji su se igrom slučaja već bili pripremili za neki ispit.

Onima kojima je ostao samo diplomski rad, Fakultet je omogućio da ne moraju platiti 2.500 kn za ponovni upis diplomskog. Konačno, novom odlukom omogućeno je plaćanje školarine u dvije rate – prve do 15. listopada, a druge do 15. veljače.

Međutim, ključ problema za dobar dio nezadovoljnih ostao je isti jer je novi model uvjeta za plaćanje školarina potpuno promijenio pristup studiranju. Naime, građevinci su navikli studirati semestralno, a ne prikupljati ECTS bodove koji po novom modelu određuju iznose školarina. Drugim riječima, oni su se do sada trudili da očiste ispite iz određenog semestra, primjerice zimskog, kako bi mogli upisati sljedeći zimski semestar. Dakle, studenti su čistili semestar po semestar – zimski za upis u novi zimski i ljetni za upis u novi ljetni. Za ispite koje nisu očistili plaćali bi školarinu ovisno o broju ECTS bodova koje je taj ispit nosio.

Kako prema novom modelu studenti koji prikupe 55 ECTS bodova u cijeloj prošloj godini postaju oslobođeni školarine, a oni koji skupe manje od 30 plaćaju puni iznos od 8.400 kuna, više stotina njih našlo se u situaciji da u vrlo kratkom roku moraju osigurati mnogostruko više novca nego što bi to morali prema starom modelu studiranja. Pogođeni studenti stoga su tražili da im vodstvo Fakulteta omogući odgodu primjene novog modela kao što je to učinilo više sastavnica Sveučilišta – PMF, Pravni fakultet, Edukacijsko-rehabilitacijski i Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije.

Na skupu koji se jučer održao na Građevini, kojem su prisustvovali i predstavnici Sveučilišta i Ministarstva, tajnik Fakulteta Davor Rajčić priznao je da je Građevinski odustao od zahtjeva za odgodom novog modela nakon sastanka s drugim fakultetima iz tehničke grupacije koji su prihvatili odluku Senata. Budući da su studenti burno negodovali i uporno tražili da objasni kako je moguće da njihov fakultet nije zatražio izuzeće, Rajčić je rekao da se o njihovim traženjima može raspravljati ako ih dostave u pisanom obliku kako bi dobili jasan uvid u probleme i strukturu studenata koji su s njima suočeni.

Studenti su se vrlo dobro i brzo organizirali te sastavili upitnik koji je do danas ujutro ispunilo 200-tinjak njih. Uvid u rezultate formulara otkrio je da studenti uistinu imaju razloga za pobunu. Naime, pokazalo se da su se u financijski značajno nepovoljnijoj situaciji našli čak i brojni studenti koji su ostvarili više od 30 ECTS bodova. Većina prijavljenih po novom modelu mora platiti školarine u punom iznosu od 8.400 kuna umjesto nekoliko stotina. Osobito je zanimljiv slučaj jedne studentice koja je ostvarila čak 54 ECTS boda, dakle samo jedan manje od uvjeta za besplatno studiranje. Budući da je studirala 'semestralno', po starom modelu ona ne bi morala platiti ništa, dok po novom mora izdvojiti više od 2.500 kuna!

Pobunjeni studenti traže da Fakultet hitno riješi njihov problem jer bi dobar dio njih umjesto u klupama već sutra mogao završiti na ulici. Njihovi predstavnici ističu kako su svjesni su da su manjina te ne žele da se novi model odgađa samo zbog njih, međutim zbog socijalne komponente problema traže da Fakultet nađe neko rješenje barem za one najugroženije. Vijeće je najavilo da će se o njihovom zahtjevu očitovati tijekom današnjeg dana.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi