STIŽE CHANNEL MEMBERSHIPS

YouTube postaje sličniji Twitchu i Patreonu, evo po čemu

26.06.2018 u 12:03

Bionic
Reading

Nove značajke na najpopularnijem video servisu na svijetu omogućit će, između ostalog, uvođenje plaćanja pretplate za kanale s velikim brojem pratitelja

Tvorci sadržaja na YouTubeu s više od 100 tisuća pretplatnika od sad mogu, ako su u YouTubeovom partnerskom programu, nuditi mogućnost naplaćivanja retplate u svom kanalu (ili više njih, ako ih imaju). Postoji mogućnost kako će ista opcija uskoro biti proširena i manje kanale.

Evo pet alata kojima ćete unaprijediti vaš YouTube Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Channel Memberships omogućava naplaćivanje 4,99 američkih dolara mjesečne pretplate kako bi korisnici stekli pravo na jedinstvene bedževe, nove emotikone, objave u sklopu taba Community dostupne samo pretplatnicima te pristup jedinstvenim pogodnostima kao što su ekskluzivni streamovi uživo, dodatni video sadržaj i tome slično.

Bedževi i emotikoni već su dulje vrijeme zaštitni znak servisa Twitch, dok se ekskluzivnim sadržajima kao oblikom gradnje zajednice obilno koriste u servisu Patreon.

YouTube će od tako ostvarenih prihoda uzimati udio od 30 posto, manje nego na Twitchu ali i više od Patreona. U suradnji s Tee Springom olakšat će prezentaciju i prodaju robe.

A New Way To Sell Merch on YouTube Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube Creators

Također je predstavljena i Premieres, značajka koja omogućuje prezentaciju unaprijed snimljenih video zapisa kao YouTube Live, tijekom koje će pretplatnici moći razgovarati međusobno i s tvorcima sadržaja u stvarnom vremenu, piše PlayStation Lifestyle.