već u veljači

Windows 11 uskoro bi trebao dobiti svoju prvu veliku nadogradnju, evo što nas čeka

28.01.2022 u 11:56

Bionic
Reading

Nakon što smo krajem prošle godine dočekali novi operativni sustav iz Microsofta, uskoro bismo mogli dobiti prvu veliku softersku zakrpu

Nakon što su ga neko vrijeme proveli u beta testiranju, developeri iz Microsofta prošlog su listopada ponosno izbacili najnoviju verziju operativnog sustava Windows. Premda velik broj i dalje frkće nosom na skoro besmislene hardverske zahtjeve Windowsa 11, operativni sustav se odbija mijenjati.

Uskoro se također bliži i datum kad bi Microsoft, ako je vjerovati službenom blogu, trebao izbaciti veliku nadogradnju za ovaj operativni sustav. U veljači ćemo, piše Makeuseof, dočekati prvu Microsoftovu 'pravu' nadogradnju mlađahnog operativnog sustava, a mi donosimo listu stvari koje će nas dočekati.

Napokon dolaze aplikacije za Android

Microsoft je o dolasku ove značajke više pisao u službenom blogu gdje je istaknuo da će Windows 11 uskoro dobiti podršku za Android aplikacije. Nakon što su najavili operativni sustav, ovo je bila jedna od najrazvikanijih značajki, no čini se da je negdje nešto zapelo, pa je Microsoft o cijeloj stvari do danas testiranje kompatiblinosti držao u sigurnom okružju Insider beta programa.

Na sreću, oni koji su žudjeli za instalacijom Android aplikacija na PC to su mogli napraviti prijavom na beta program.

Nekoliko mjeseci kasnije, značajka je skoro spremna za dolazak u službenu verziju. Microsoft je ovaj put službeno potvrdio da ćemo uskoro u Windowsima 11 iskusiti svu moć Androida te zaobići emulatore poput BlueStacksa.

Još redizajna

Microsoft je pored uzbudljivog dolaska Android aplikacija u blogu najavio dolazak i malih komadića redizajna - konkretno, stiže nam novi Windows Media Player, a pridružit će mu se i Notepad.

Notepad se do danas odupirao zubu redizajna - aplikacija je ostala skoro nepromjenjena od 1985. kad je stigla u paketu s Windowsima 1.0.

Novi Notepad koji dolazi u budućoj nadogradnji Windowsa 11 imat će veće tipke, pristupačnije postavke dostupnosti i korisničko sučelje prilagođeno Windowsima 11.

Nadogradnja dolazi i u Windows Media Player koji je do danas koristio stil Windowsa Vista iz kasnih godina s početka stoljeća. Novi Media Player imat će redizajnirano korisničko sučelje i poboljšane funkcije streaminga.

Kada stiže nadogradnja?

Microsoft kaže da će sve ove promjene stići idućeg mjeseca, odnosno u veljači 2022.