FACEBOOK UZVRAĆA UDARAC

WhatsAppov direktor optužio Apple: 'Njihova je nova nadogradnja jedan velik sustav za nadgledanje'

09.08.2021 u 09:22

Bionic
Reading

Nakon što je Apple u iPhone odlučio uvesti sustav koji pregledava galerija fotografija na iCloudu i pokušava otkriti dokaze dječje pornografije, WhatsApp i Facebook su iskoristili priliku da izraze zabrinutost za korisničku privatnost

Samo jedan dan nakon što je Apple potvrdio uvođenje novog softvera koji će unutar iClouda u galeriji slika prepoznati dokaze zlostavljanja maloljetnika, Facebookov voditelj odjela za WhatsApp izrazio je veliku 'zabrinutost'.

Will Cathcart je u objavi na Twitteru napisao da je 'Apple stvorio sustav za nadgledanje koji se vrlo lako može iskoristiti za skeniranje privatnog sadržaja za sve što oni ili vlada odluče kontrolirati'. Također je podignuo pitanja o tome da će se ovaj sustav najviše zlorabiti u Kini i sličnim državama te da će, u konačnici, biti zlorabljen sa strane kompanija koje razvijaju spyware, odnosno softver za špijunažu, prenosi Engadget.

Appleov glasnogovornik je kontrirao Cathcartovoj karakterizaciji softvera, naglasivši da korisnici uvijek mogu isključiti iCloud pohranu fotografija.

Apple je također naglasio da je sustav treniran na bazi fotografija koje su pružile organizacije poput Državnog centra za nestalu i zlostavljanu djecu (National Center for Missing and Exploited Children, skraćeno NCMEC) te da neće biti moguće 'aktivirati' na regionalnoj bazi s obzirom da je ugrađen u iOS.

Ovakav razvoj događaja nije neočekivan - Facebook je već nekoliko godina na Appleovoj meti zbog vlastitog pristupa privatnosti - čak nakon što je kompanija uvela sustav za enkripciju s obje strane. Kompanije su također došle u sukob zbog sigurnosnih nadogradnji koje su Facebooku onemogućile intenzivno praćenje svojih korisnika te zbog kojih je kompanija javno prigovorila da neće moći zarađivati na reklamama kao što je to radila prije.