BESKONTAKTNO PLAĆANJE

Vodi li nas NFC do digitalnog novčanika?

24.09.2013 u 20:34

Bionic
Reading

Bilo da je riječ o pravom platnom prometu ili nekoj vrsti prepaida, beskontaktno plaćanje otvara nove mogućnosti prihoda bankama i kartičarima. Na to se klade Google i drugi koji računaju na tehnologiju zvanu NFC

Iza kratice NFC (near field communication) krije se set standarda za pametne telefone i slične uređaje poput tableta, bankovnih kartica i raznih dodataka namijenjenih uspostavljanju međusobne komunikacije dodirom ili približavanjem na nekoliko centimetara.

Riječ je o izvedenici starije i daleko više udomaćene tehnologije RFID, prilagođenoj strožim sigurnosnim zahtjevima.

Jedna od glavnih namjena NFC-a je sigurna razmjena različitih vrsta podataka između dva uređaja opremljena aktivnim ili pasivnim čipom za NFC. U praksi, najčešće se veže uz beskontakno plaćanje, obično na mikro razini.

NFC je već neko vrijeme dio suvremenih terminala EFTPOS, kakve banke isporučuju trgovcima i ostalim klijentima za prodajna mjesta. Isto tako, NFC može biti integriran s bankovnim i kreditnim karticama, a na raspolaganju su i kartice USIM s ugrađenim hardverom za NFC namijenjene mobitelima koji ga ne podržavaju.

Usamljeni Apple

Naime, trenutno relativno malen dio pametnih telefona već u startu dolazi s ugrađenim hardverom za NFC, iako je odreda riječ o premium modelima kao što su Samsungovi Galaxy S3 i S4 te njihove izvedenice, Sonyjeva serija pametnih telefona Xperia, HTC One i slični.

Procjenjuje se kako u Hrvatskoj na pametne telefone otpada 35 posto (po nekim procjenama i 45) ukupnog broja mobitela - dakle, preko dva milijuna pametnih telefona je potencijalno tržište za usluge zasnovane na NFC-u. Doduše, broj pametnih telefona serijski opremljenih hardverom koji podržava NFC je relativno malen - par desetaka tisuća.

No prostora za rast ima. Tako se, prema predviđanjima IDC-a i Gartnera, očekuje porast broja pametnih telefona i do nevjerojatnoj stopi od 87 posto godišnje. S druge strane, već sada je polovica EFTPOS i sličnih uređaja opremljena NFC čitačima - do 2017. godine se očekuje kako će taj broj skočiti na 86 posto u SAD-u, odnosno 78 posto unutar Europske unije.

Izuzetak je Apple, koji ni u najnovije modele iPhonea nije uveo NFC. Po nekim procjenama, pokušavaju ukomponirati neki vid mikrotransakcija u svoj poslovni model vezan uz iTunes.

S druge strane, nedavnom akvizicijom tvrtke Bump, Google se sprema ponuditi modus operandi i za pametne telefone bez NFC-a, pomoću senzora unutar telefona i odgovarajućeg EFTPOS uređaja.

Ipak, treba imati u vidu da je, kako pokazuje nedavni domaći primjer, moguće uvesti beskontaktno plaćanje koje će u potpunosti zaobići NFC. 

Kuna po kuna - prihod

Iako se tehnologija NFC može koristiti i za mnoge druge svrhe - primjerice, spajanje s handsfree slušalicama ili zvučnicima odnosno razmjenu podataka između telefona dodirom (npr. Android Beam, odnosno S-Beam) - najveći poticaj njenom širenju su mikrotransakcije.

Naime, beskontaktno plaćanje općenito - bilo da je riječ o pravom platnom prometu ili pak o nekoj vrsti prepaid plaćanja - otvara sasvim nove mogućnosti prihoda bankama i kartičarima.

Primjerice, može na odgovarajući čitač prisloniti svoj uređaj ili karticu koji podržavaju NFC te brzo obaviti željenu transakciju. Kako to izgleda u praksi, mogli su ljetos isprobati posjetitelji festivala Terraneo i Sziget.

Na ovaj način se pokriva veliki dio kolača svakodnevnih financijskih transakcija relativno manje vrijednosti koji se odvija mimo trenutno klasičnog platnog prometa.

Primjerice, u Hrvatskoj su te mikrotransakcije, prema važećim propisima za sprečavanje pranja novca, ograničene na transakcijski limit od 100 kuna, odnosno mjesečni limit od ukupno 500 kuna. Na prvi pogled ne zvuči mnogo, no već i ti iznosi daju nove prihode koje je relativno jednostavno integrirati u postojeću infrastrukturu plaćanja.

Prilika i prijetnja

Upravo su pametni telefoni glavni zamašnjak tržišta plaćanja putem NFC-a jer se računa kako će njihovi vlasnici s vremenom prihvatiti i mogućnost da ih koriste za beskontaktno plaćanje.

Koliko god da je trend pretvaranja pametnih telefona u digitalne novčanike dobar za korisnike, istovremeno je i velika prilika i prijetnja tradicionalnim bankama i kartičarskim kućama.

Glavna prijetnja njihovom poslovanju leži u odvlačenju dijela platnog prometa izvan dosega banaka i kartičara pojavom novih pružatelja te usluge, bilo u obliku nezavisnih tvrtki bilo od strane mobilnih operatera.

Naime, nezavisni ponuđači usluge digitalnog novčanika, poput Googleovog Walleta, mogu preuzeti na sebe velik dio svakodnevnih mikrotransakcija oslanjajući se na postojeću bankovno-kartičarsku infrastrukturu samo kao sporednog posrednika.

Isto tako, telekomi koji već sada nude usluge payment gatewaya za elektroničko plaćanje rade na razvijanju svojih cloud rješenja za pružanje mikroplaćanja čak i manjim tvrtkama koje bi htjele kupcima svojih proizvoda ili usluga ponuditi beskontaktno NFC plaćanje pametnim telefonom.

Usto, jedan pametni telefon može sadržavati podatke potrebne za pristup uslugama beskontaktnog plaćanja više ponuđača - korisnik prilikom svake transakcije može vrlo jednostavno odlučiti čijim se kanalom za plaćanje u tom trenutku želi poslužiti.

Više govora o potencijalu tehnologije i rješenja temeljenih na NFC-u te plaćanju mikrotransakcija pametnim telefonima biti će u sklopu 7. Combisove tehnološke konferencije, koja će se održati krajem rujna u Šibeniku. Između ostaloga, tvrtka Combis će okupljenima prikazati vlastita NFC rješenja, razvijena u Hrvatskoj.