prvi put na svijetu

[VIDEO] Pogledajte kako je lutajući robot snimio valove u unutrašnjosti uragana

01.10.2021 u 09:00

Bionic
Reading

Prvi put u svijetu, američki znanstvenici u četvrtak su upravljali oceanskim bespilotnim dronom, opremljenim kamerom koji izgleda kao robotska daska za surfanje, kroz središte uragana četvrte kategorije koji je prelazio preko Atlantskog oceana

Upečatljive snimke, koje je objavila Nacionalna uprava za oceane i atmosferu (NOAA), pokazale su kako se mali uređaj borio s 15 metara visokim valovima i vjetrovima od preko 190 kilometara na sat unutar uragana Sam.

Na snimkama se vidi tamno nebo i valovi koji bacaju dron.

Autonomno vozilo naziva se "Saildrone", a razvila ga je istoimena tvrtka.

Dron, pokretan vjetrom i duljine 7 metara, ima posebno dizajnirano „krilo uragana“ koje mu omogućava da izdrži teške uvjete u središtu uragana, dok prikuplja podatke kako bi znanstvenicima pomogao da nauče više o jednoj od najrazornijih sila Zemlje.

Prema Saildroneovoj internetskoj stranici dron može mjeriti brzinu i smjer vjetra, barometarski tlak, temperaturu, salinitet, vlažnost i još mnogo toga.

Dron je izravno slao podatke u NOAA-u.

Cilj projekta je razumijeti fizičke procese kako bi se bolje predvidjeli ti ekstremni klimatski događaji i stoga se bolje pripremilo za njih.

"Očekujemo poboljšanje modela predviđanja brzog intenziviranja uragana", rekao je u priopćenju znanstvenik NOAA -e Greg Foltz.

"Brzo intenziviranje, kad orkanski vjetrovi ojačaju u nekoliko sati, ozbiljna je prijetnja obalnim zajednicama", a podaci prikupljeni iz sustava bez posade pomoći će u poboljšanju modela, dodao je.

Znanstvenici upozoravaju da klimatske promjene zagrijavaju oceane i čine uragane snažnijima, što predstavlja sve veći rizik za obalne zajednice.

"Taj robot može ići gdje nijedan istraživački brod nikad nije mogao, u samo središte uragana i prikuplja podatke koji će promijeniti razumijevanje tih moćnih oluja", kazao je  Richard Jenkins, utemeljitelj i izvršni direktor Saildronea.

Unutrašnjost uragana ranije su snimali samo zrakoplovi.