TEENAGE ENGINEERING OP-1

Vaš osobni glazbeni studio

  • Autor: I.C.
  • Zadnja izmjena 15.03.2012 13:57
  • Objavljeno 15.03.2012 u 10:18
teenage-op1

teenage-op1

Izvor: Promo fotografije / Autor: Teenage OP-1

Nismo sigurni je li ovaj uređaj gadget za one s previše novca ili poluprofesionalni glazbeni alat, no jedno je sigurno - s njim možete dosta ozbiljno stvarati glazbu

Prije tridesetak godina na tržištu se pojavio Casio VL-1, mini sintisajzer, sekvencer i kalkulator u jednom. Praktički je bio neupotrebljiv za bilo kakvu ozbiljniju svirku, ali ipak su ga koristili mnogi glazbenici (The Fall, The Human League), dok je njemačka grupa Trio imala i hit 'Da Da Da' baziran na jednom od pretprogramiranih ritmova te spravice. Konstruktori OP-1 su očito za uzor imali tu klavijaturicu Casio, no napredak tehnologije im je omogućio da u svoj instrument utrpaju cijeli glazbeni studio.

Na prvi pogled OP-1 izgleda kao jeftina igračka, no iskustvo pokazuje da prvi pogled često vara. Niti je jeftin (799 eura  na stranicama proizvođača) niti je igračka u klasičnom smislu (iako novi upgrade OS-a donosi i jednu igru). Za svoju veličinu (28x10 cm), ta mini klavijatura sadrži puno toga – sintetizator zvuka (osam vrsta sinteze + efekti), semplere, ritam mašinu, sekvencer, USB MIDI kontroler, četverotračni 'magnetofon', FM radio, mikrofon, zvučnik, senzor pokreta - prava prijenosna mini radna stanica.

Kvaliteta izrade je vrhunska, donji dio kućišta je izrađen od aluminija, a tipke i gumbi (beskonačno rotacijski enkoderi) su industrijske kvalitete, što dobrim dijelom doprinosi visokoj cijeni uređaja. Ugrađene li-ion baterije osiguravaju 16-satnu autonomiju i pune se preko USB priključka ili vanjskim ispravljačem.

Boja na svakom od četiri enkodera koji služe za editiranje parametara u realnom vremenu je povezana s bojom prikaza na relativno velikom OLED ekranu, tako da je rad s OP-1 vrlo intuitivan pa priručnik gotovo da i nije potreban. Srce uređaja je simulirani četverotračni magnetofon na koji se može snimiti svaki izvor zvuka - vlastiti sintetizirani ili semplirani zvuk (sviran na klavijaturi, kontroliran vlastitim sekvencerima ili MIDI-jem ), zvuk s mikrofona, linijskog ulaza ili ugrađenog radijskog prijemnika, a svaki od tih izvora prije snimanja može biti propušten kroz neki od efekata.

Brzina trake se može podešavati gumbima u realnom vremenu, kako prilikom snimanja, tako i prilikom reprodukcije, smanjiti do nule, ali i puštati unatrag, čime je omogućeno dobivanje vrlo zanimljivih i uvrnutih zvukova/efekata. Bilo koji dio snimljenog materijala se može kopirati i umetati s trake na traku, na različita mjesta u aranžmanu, sinkronizirati, nadosnimati ili učitati u biblioteku semplova.

Jedina prava zamjerka je cijena - za taj se novac može nabaviti mnogo moćniji sintetizator zvuka (više polifonije, multitimbralnosti, normalna veličina tipaka…) pa se postavlja pitanje kome je namijenjen OP-1 bez obzira na mnoge funkcije koje posjeduje? Glavna prednost je njegova minijaturnost i prenosivost, što omogućava korištenje i na onim mjestima za koja biste rekli da nisu pogodna za to (tko zna gdje i kada će vas pogoditi inspiracija) te mnogo zabave koju ćete pritom imati. Izgleda da se glazbenicima sviđa, jer u videu grupe Swedish House Mafia 'One (Your Name)' OP-1 je zvijezda i pojavljuje se gotovo u svakom kadru.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi