tehnologija u službi zdravlja

Uz pomoć virtualne stvarnosti nakratko smo doživjeli kako je to živjeti s multiplom sklerozom

30.05.2019 u 14:20

Bionic
Reading

Kako je živjeti s multiplom sklerozom, opakom bolesti od koje u Hrvatskoj boluje više od 6000 ljudi, mogli su se uvjeriti sudionici okruglog stola koji je u povodu Svjetskog dana multiple skleroze održan u Canopy by Hilton Zagreb City Centru

Biti nekoliko minuta u koži oboljelih od multiple skleroze omogućila je agencija za tehnološke inovacije Inition. Ova londonska tvrtka, specijalizirana za razvoj impresivnih iskustava temeljenih na novim tehnološkim platformama, u Zagreb je poslala zanimljivo rješenje nazvano MS Glove VR Experience. Riječ je o sustavu, naočalama i posebno dizajniranim rukavicama koje se spajaju s virtualnom stvarnošću.

Ova fascinantna igračka trebala je dočarati kako je to živjeti s multiplom sklerozom, u što smo se i sami uvjerili.

S VR naočalama na glavi i elektrodama načičkanom rukavicom na ruci, trebao sam obaviti nekoliko laganih zadataka. Za početak, trebalo je izvaditi cvijet iz jedne vaze i posaditi ga u drugu. Rečeno - učinjeno. Potom je biljku trebalo zaliti vodom iz priložene virtualne kantice. Nespretan kakav jesam, uspio sam proliti virtualnu vodu po virtualnom stolu, da bi mi na kraju kantica ispala iz virtualne ruke. Ništa strašno, takve mi se stvari znaju dogoditi i u realnom životu.

Virtualna stvarnost i multipla skleroza Izvor: tportal.hr / Autor: Goran Jakuš

Potom su stvari postale ozbiljnije. Trebalo je ponoviti sve to, ali s uključenim impulsima koji su u moju ruku odašiljali signale što su oponašali simptome multiple skleroze. Osjetio sam žmarce i podrhtavanje, a moja blijedoplava virtualna ruka s puno je napora krenula prema cvijetu, podignula ga nakon nekoliko neuspješnih pokušaja i napokon ga nasadila u drugu teglicu.

Više pažnje oboljelima

Koncentriran kao da pucam odlučujući penal u finalu svjetskog prvenstva, nekako sam uspio zgrabiti kanticu i vodom zaliti cvijet. Pritom sam, dakako, zalio i stol, no bio sam sretan što sam obavio posao. Ruka mi je i dalje drhtala. Nije bilo neizdrživo, ali me počela proganjati misao: a što da mi je tako sve vrijeme? I da mi sutra bude još gore?

Je li bilo zanimljivo? I te kako. Je li mi bilo drago kad su mi s glave skinuli VR naočale i ruku oslobodili 'Wolverineove rukavice'? Bome sam prvi put shvatio smisao izreke 'samo da je zdravlja'.

Kad bi svatko prošao kroz ovakvo iskustvo, ljudi bi sigurno pokazivali više pažnje i suosjećanja prema oboljelima od multiple skleroze ili bilo koje druge bolesti.

Virtualna stvarnost na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji Izvor: Društvene mreže / Autor: Inition

Shooting for the Starz

Tvrtka Inition specijalizirala se za virtualnu, proširenu i mješovitu stvarnost, interaktivne instalacije, igre s mnoštvom, haptike, robotiku, web i internet stvari. Svojim su izumima oduševili i posjetitelje Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji prošle godine.

Tada su u predvorju hotela Marriott održali holografsko natjecanje Shooting for the Starz, u kojem se uz pomoć naočala HoloLens AR moglo zaigrati nogomet s virtualnim Zlatanom Ibrahimovićem. Haptički 'Buttkicker' pružio je realan osjećaj udaranja lopte, a pomoću senzora Kinect2 udarac se mogao pratiti i izmjeriti. Ostali su sve mogli pratiti na trometarskom zidnom zaslonu.