'MITSKA ŽIVOTINJA'

Usred Londona otkriven najstariji dinosaur!

06.12.2012 u 12:51

Bionic
Reading

Znanstvenici su nedavno pronašli fosile najstarijeg poznatog dinosaura i to u Prirodoslovnom muzeju u Londonu

Njegove su kosti punih 80 godina čekale u ladicama arhiva da budu otkrivene. No to je ipak sitnica u usporedbi sa 240 do 245 milijuna godina koliko je trebalo da budu iskopane iz zemlje.

Fosili su prvi put pronađeni u Tanzaniji 1930-ih, međutim, tek je novo istraživanje sloja u kojem su iskopani otkrilo njihovu pravu starost. Znanstvenici smatraju da je stvorenje živjelo sredinom trijasa što znači da su dinosauri postojali 10 do 15 milijuna godina ranije nego što se prije mislilo. Dinosaur, nazvan Nyasasaurus parringtoni, bio je vegetarijanac, velik poput psa Labradora, s repom je bio dug od dva do tri metra, imao je izdužen vrat, a težio je između 20 i 60 kg. Živio je u sasvim drugačijem svijetu u vrijeme prije nego što se superkontinent Pangea raspao. Ako se otkriće potvrdi bit će to važna nova karika u evoluciji dinosaura.

'Ako Nyasasaurus parringtoni nije najstariji dinosaur, onda je njegov najbliži rođak koji je ikada pronađen', rekao je voditelj istraživanja Sterling Nesbitt s University of Washington.

Paul Barrett iz Prirodoslovnog muzeja u Londonu kaže da su ostaci bili analizirani u 50-im godinama prošlog stoljeća, međutim, tada nitko nije mogao doći do nikakvog jasnog zaključka pa o njima nije objavljen rad. 'Bio je to misterij… Postao je jednostavno mitska životinja', rekao je.

Iako su fosili tek fragmentarni, neka njihova svojstva, poput tkiva kostiju prednjih udova, jasno ukazuju da je riječ o ostacima dinosaura.

Znanstvenici planiraju provesti nova istraživanja u Tanzaniji kako bi pronašli još ostataka i stvorili bolju sliku o anatomiji drevnog dinosaura.