RIJEŠEN MISTERIJ EVANĐELJA

Uskrs se slavi u krivo vrijeme

19.04.2011 u 09:16

Bionic
Reading

Kršćani tradicionalno obilježavaju posljednju večeru Isusa Krista na tzv. Veliki četvrtak, no nova istraživanja pokazuju da se ona zapravo odigrala u srijedu prije razapinjanja

Autor studije, profesor Colin Humphreys sa Sveučilišta u Cambridgeu kaže da se informacije koje se mogu naći u evanđeljima po Mateju, Marku i Luki razlikuju od onih iz evanđelja po Ivanu, jer su oni koristili stariji kalendar od službenog židovskog.

Prema Humphreysu, posljednja večera se zapravo odigrala 1. travnja 33. godine. Profesor smatra da bi se na temelju njegovih rezultata Uskrs konačno moglo početi slaviti prve nedjelje u travnju.

U svojoj novoj knjizi 'Misterij posljednje večere', britanski stručnjak razotkriva ključne nedosljednosti na temelju biblijskih, povijesnih i astronomskih dokaza. Naime, dok Matej, Marko i Luka tvrde da se posljednja večera odigrala na židovski blagdan Pashu, Ivan piše da je ona bila prije.

'Ovaj problem zbunjuje poznavatelje Biblije već stoljećima. Zapravo, netko je rekao da je to najtrnovitija tema Novog zavjeta', kazao je Humphreys.

'Ako proučite sve događaje koji su se odigrali između posljednje večere i raspeća u evanđeljima, vidjet ćete da ih je jako puno. Nemoguće ih je sve smjestiti između četvrtka navečer i petka ujutro. No tijekom svoje studije otkrio sam da su evanđelisti koristili dva kalendara. Zapravo se četiri evanđelja savršeno podudaraju', objasnio je Humphreys.

Papa Benedikt XVI je2007. rekao da je moguće da je Isus slijedio sunčani kalendar kumranske zajednice, kakav su upotrebljavali pripadnici židovske sekte Esena, a spominje se u svicima s Mrtvog mora. No Humphreys ističe da bi u tom slučaju Pasha pala cijeli tjedan kasnije, nakon posljednje večere i Kristove smrti. Stoga je uvjeren da su evanđelisti koristili treći - starinski židovski kalendar nastao na temelju egipatskog u vrijeme Mojsija, a ne službeni lunarni, koji je bio raširen u vrijeme Krista. Također smatra da Židovi nikada ne bi zamijenili pashalnu večeru za neku drugu, jednostavno zato što im je bila previše važna.

'Ivan u svojem evanđelju ispravno kaže da je posljednja večera bila prije Pashe. No stvar je u tome da je Isus odlučio održati svoju pashalnu večeru u skladu sa starim kalendarom', objasnio je Humphreys.

'Odabravši srijedu za pashalnu večeru, Isus se još jednom poistovjetio s novim Mojsijem... Potom je umro 14. u mjesecu Nisanu, u vrijeme kada su prema službenom židovskom kalendaru žrtvovani janjci. To su duboki, moćni simboli, a u skladu sa starim kalendarom oni se mogu utemeljiti na povijesnim činjenicama.'

Profesor Humphreys u svojoj knjizi zaključuje da se posljednja večera održala u srijedu 1. travnja 33. godine prema julijanskom kalendaru, što pak znači da bi se Uskrs trebao slaviti prve nedjelje u travnju.