BIO-GORIVO

Uskoro ćemo košnjom trave proizvoditi gorivo za zrakoplove

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 04.04.2017 09:02
  • Objavljeno 04.04.2017 u 07:59
trava

trava

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: FOX, Pexels

Ako je vjerovati znanstvenicima sa sveučilišta Ghent, uskoro ćemo iz obične trave munjevitim procesom moći proizvoditi glavni sastojak goriva za manja letala

Kao što znate, fosilna goriva nastaju iz prerađenih ostataka drevnih životinja i biljaka. Novi tehnološki proces koji uključuje 'dobre' bakterije koje imamo u želucu mogao bi zauvijek promijeniti način na koji gledamo travu. Naime, zahvaljujući pažljivom pristupu i poticaju bakterija koje ubrzavaju razgradnju mrtvog bilja proces pretvaranja netom pokošene trave u dekan, svojevrsni kamen temeljac goriva za zrakoplove.

Kako bi omogućili ubrzanu razgradnju pomoću bakterije Clostridium, znanstvenici su travu prethodno morali obraditi sredstvom koje bakteriji omogućuje lakšu razgradnju organske tvari. Ono što dobivamo nakon toga je u principu vrlo slično vrenju kroz koje prolazi pivo, a rezultat je među ostalim i zadovoljavajuća količina dekana. 

Na slici - sakupljanje novca! :)

Na slici - sakupljanje novca! :)

Izvor: Screenshot / Autor: Skitterphoto

Način na koji su to postigli je, tvrde, tehnološki jednostavan do te mjere da su sigurni kako će uskoro dobiti komercijalnu primjenu. Istina, u ovome trenu moguće je proizvesti jako malo dekana, no s vremenom i uz dovoljno sredstava moći će se razviti proizvodni proces koji preradu trave u gorivo čini jednostavnom i komercijalno rentabilnom.

Valja napomenuti da dekan i slični proizvodi ne spadaju među čista goriva (oni proizvode CO2 kada izgaraju) no i dalje imaju puno veću energetsku gustoću od litijskih baterija. On kao takav ima budućnost u proizvodnji goriva za letjelice, a zakoni koji ograničavaju korištenje biogoriva kod aviona relativno su fleksibilni. Drugim riječima - ova tehnologija ima budućnost.

više: Frontiers

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!