DANCI NA PRAGU OTKRIĆA

Uskoro ćemo imati lijek za AIDS?

29.04.2013 u 17:47

Bionic
Reading

Danski znanstvenici vjeruju kako ih samo mjeseci dijele od otkrivanja lijeka koji će imunološkom sustavu omogućiti uspješnu borbu protiv virusa HIV-a

U bolnici u gradu Aarhusu u tijeku su klinička ispitivanja kojima se testira nova, jeftinija i jednostavnija tehnika, koja uključuje lijek dosad korišten za terapije oboljelih od raka, koji izvlači virus iz 'spremnika' koje stvara u DNK-u, što omogućuje prirodnom imunološkom sustavu da ga eliminira.

Dosadašnji testovi u laboratoriju bili su toliko uspješni da je Dansko istraživačko vijeće istraživačkom timu koji na njima radi dodijelilo tri milijuna dolara (gotovo 18 milijuna kuna).

Pitanje na koje liječnici traže odgovor jest hoće li imunitetni sustav pacijenta uspjeti prepoznati virus i uništiti ga. U testiranju trenutno sudjeluje 15 pacijenata. Ako rezultati budu pozitivni, njihov će broj biti povećan.

Novi lijek mogao bi biti masovno distribuiran u obliku cjepiva i široko dostupan, ali i jeftiniji od sadašnjih koktela lijekova. Ipak, liječnici upozoravaju kako je i dalje važno izbjegavati potencijalno rizične situacije, poput seksa bez zaštite s osobama koje ne poznajete dobro i dijeljenja igle s više osoba.

Od AIDS-a trenutno diljem svijeta boluje 33 milijuna ljudi.